Ανέκδοτο η «διαβούλευση» για την καινοτομία στην Αμυνα μέσα στο Πάσχα

neostrategy.gr

Εκτός από γενικολογίες και μεγαλοστομίες εκ μέρους του υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια, ότι θα κάνει «περεστρόϊκα» στις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), με το πολυδιαφημισμενο πρόγραμμά του, «Ενοπλες Δυνάμεις 2030», και το Κέντρο Καινοτομίας, ουδεμία συγκεκριμένη διευκρίνιση έχει δώσει έως τώρα για το που το πάει.

Τη μια εξαγγέλει το Κέντρο Καινοτομίας ως την «ομπρέλα» των ΕΔ, κάτω από την οποία θα μαζευτούν εγχώριες (και ξένες) εταιρείες, την άλλη ότι θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα αντιαεροπορική ομπρέλα στη χώρα με νέα, η οποία θα κοστίσει στον Ελληνα φορολογούμενο τα μαλλιοκέφαλά του, με αγορές από το εξωτερικό βέβαια, κατόπιν δηλώνει ότι θα φτιάξει drones και «antidrones θόλους» και συστήματα, μετά ότι θα πάρει τα -πανάκριβα- αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς, F-35, κ.ο.κ.

Ολες αυτές οι μεγαλόστομες εξαγγελίες μπορεί να είναι καλές για την ενίσχυση του προφίλ του Ν. Δένδια ως υποψήφιου «δελφίνου» έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, όποτε και εάν βγει εκτός νυμφώνος, αλλά ουδόλως φαίνεται να αποτελούν σοβαρές κινήσεις για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Για να μην μιλήσει κανείς για τα οικονομικά και άλλα προβλήματα του προσωπικού των ΕΔ, όπου οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για απαξίωση και εγκατάλειψή τους.

Προχειρότητα

Ενδεικτικό της προχειρότητας, με την οποία προωθούνται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τις ΕΔ, είναι ότι το υπουργείο Αμυνας έφερε για δημόσια διαβούλευση το θέμα του Κέντρου Καινοτομίας μέσα στο Πάσχα. Κάτι που ηχεί ως κακόγουστο αστείο.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει για το θέμα τα εξής:
«Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση στη Διαύγεια προς δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου περί Καινοτομίας και άλλων διατάξεων του ΥΠΕΘΑ, και μάλιστα στην καρδιά της εορταστικής περιόδου, ο υπουργός θέτει σοβαρό ζήτημα αδιαφάνειας και απαξίωσης των θεσμών, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και των στελεχών των ΕΔ. Πόσο μάλλον, αφού ο χρόνος διαβούλευσης είναι ελάχιστος.

«Διαπιστώνεται ότι, για ακόμη μία φορά ο υπουργός και η κυβέρνηση εν γένει απαξιώνει και εμπαίζει τους στρατιωτικούς. Διαφαίνεται, δε, σκοπιμότητα και αδιαφάνεια του υπουργού να καθυστερήσει τη διαβούλευση του νομοσχεδίου, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, μάλιστα χωρίς επαρκή παραμονή στη Διαύγεια, εν μέσω εορταστικής περιόδου.

»Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, ακολουθώντας την πάγια πρακτική της παρέχοντας στα κόμματα του κοινοβουλίου ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο μελέτης και σχολιασμό των προς ψήφιση νομοσχεδίων, ενός εκ των υψίστων θεσμών της δημοκρατίας και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Τι να αναμένουμε ακόμη; Την άλλη πάγια πρακτική της; Να καταθέσει σχετική τροπολογία για κρίσιμα και φλέγοντα ζητήματα, όπως η ενοποίηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων, την παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, καταθέτοντάς την μετά τα μεσάνυχτα για την παροχή ουσιαστικά μηδενικού χρόνου αντίδρασης από τα κόμματα του κοινοβουλίου; Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει κύριε υπουργέ! Άλλη αντιμετώπιση ανέμεναν τα στελέχη των ΕΔ».

«Υπουργός των ΕΔΕ»

Δίχως να σημαίνει ότι -μόνο- αυτός ευθύνεται για τα χρόνια προβλήματα των ΕΔ και της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Αμυνας, πέρυσι το καλοκαίρι μετά τις εκλογες, στα χέρια του Ν. Δένδια έσκασαν σοβαρά γεγονότα. Οι ανατινάξεις, εν μέσω πυρκαγιών, στη βάση της Αγχιάλου, η «βύθιση» -και καταστροφή της βάσης ελικοπτέρων- του Στεφανοβίκειου, κ.α.

Πως αντιμετώπισε ο ίδιος, ως νέος υπουργός Αμυνας, την απογοητευτική κατάσταση που άφησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη της πρώτης τετραετίας; Με ΕΔΕ. Αντε και με κάποια «ξηλώματα», με τις κρίσεις, αξιωματικών, και κάποιους υπαινιγμούς σε βάρος του προηγούμενου υπουργού, Ν. Παναγιωτόπουλου. Κατά τα λοιπά, δεν προσπάθησε να αγγίξει καν τον πυρήνα των προβλημάτων. Οσον αφορά τις ΕΔΕ, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Γίνονται για να μείνουν σε κάποια συρτάρια.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ν. Δένδιας κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, δια της μεθόδου των ΕΔΕ. Το ίδιο έκανε και όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών με το σοβαρό σκάνδαλο των υποκλοπών και της εξαγωγής του λογισμικού υποκλοπών, του ισραηλινού Predator, σε χώρες που διόλου φημίζονται για τους δημοκρατικούς θεσμούς τους.

Τότε, αν και συνεχώς διακήρυττε ότι η ΕΔΕ είναι εν εξελίξει (είχε τελειώσει), με το πρόσχημα του «απορρήτου», δεν έδιδε κανένα στοιχείο για το τι είχε συμβεί στα του οίκου του, μέσα στο υπουργείο του. Τα ίδια λέγει και σήμερα ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Εν τέλει, βέβαια, έγινε γνωστό ότι ο άνθρωπος που είχε υπογράψει την εξαγωγή του Predator βρισκόταν στο περιβάλλον του μεγάρου Μαξίμου και είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ.

Αν, πάντως, ο υπουργός Αμυνας νομίζει ότι, με τέτοιου είδους τεχνάσματα, θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα των ΕΔ, μάλλον θα τα διογκώσει παρά θα τα μειώσει.