Εκθεση HRW – Εγκλήματα πολέμου στη Δ. Αφρική «υπό το βλέμμα» των ΗΠΑ

neostrategy.gr

Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο εκτέλεσε συνοπτικά περισσότερους από 220 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 56 παιδιών, σε δύο χωριά στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με νέα έκθεση τoυ διεθνούς Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Right Watch.

«Είδαμε τα πτώματα γεμάτα με σφαίρες. Ήμασταν σε θέση να σώσουμε ένα παιδί ηλικίας 2 ετών, του οποίου η μητέρα σκοτώθηκε, προστατεύοντάς το με το σώμα της», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Οι επιτιθέμενοι ήταν στρατιώτες από το δικό μας στρατό. Έφτασαν σε μοτοσικλέτες και σε οχήματα και ήταν οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και πολυβόλα» συμπλήρωσε.

Οι μαζικές δολοφονίες έρχονται πλέον ως νέος τρόπος αντιμετώπισης των ΗΠΑ καθώς η μέχρι τώρα στρατηγική αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ στο Δυτικό Αφρικανικό Σαχέλ κατέρρευσε και πλέον έχουν αναλάβει «ρόλο» κρατικοί στρατιωτικοί – που έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ – να εκτελούν μια σειρά πραξικοπημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Μπουρκίνα Φάσο.

Είναι αξιοσημείωτο πως παρά τα πραξικοπήματα και τις σφαγές, οι ΗΠΑ δεν έχουν μειώσει τους δεσμούς με τη Μπουρκίνα Φάσο και μάλιστα μια ομάδα αμερικανών στρατιωτικών «συμβούλων» παραμένει στη χώρα για να «βοηθήσει» τις ένοπλες δυνάμεις που εξυπηρετούν την κυβερνητική χούντα.

Τι αναφέρει η έκθεση της HRW

Οι στρατιώτες της Μπουρκίνα Φάσο σκότωσαν 44 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 20 παιδιών, στο χωριό Νοντίν και 179 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 36 παιδιών και τεσσάρων εγκύων γυναικών, στο κοντινό χωριό Σόρο στα βόρεια της χώρας στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το HRW.

Οι μαζικές δολοφονίες αποτελούν μέρος μιας μακρόχρονης εκστρατείας «αντιτρομοκρατίας» που στόχο έχει τους αμάχους που κατηγορούνται ότι συνεργάζονται με ισλαμιστές μαχητές.

«Οι σφαγές στα χωριά Νοντίν και Σόρο είναι μόνο οι τελευταίες μαζικές δολοφονίες των αμάχων από τον στρατό της Μπουρκίνα Φάσο στις επιχειρήσεις αντεπίθεσης», δήλωσε ηTirana Hassan, εκτελεστική διευθύντρια του Human Rights Watch.

Ο αριθμός των πτωμάτων και η τοποθεσία των οκτώ ομαδικών τάφων φαίνονται σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Human Right Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Έξι από τους ομαδικούς τάφους είναι ορατοί στις δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν την 15η Μαρτίου 2024. Αλλοι δύο καλύπτονται από τις σκιές των κτιρίων. / © 2024 Planet Labs PBC. Graphic and analysis © 2024 Human Rights Watch


«Η επαναλαμβανόμενη αποτυχία των αρχών της Μπουρκίνα Φάσο να αποτρέψουν και να διερευνήσουν τέτοιες φρικαλεότητες υπογραμμίζει γιατί η διεθνής βοήθεια είναι κρίσιμη για την υποστήριξη μιας αξιόπιστης έρευνας για καταχρήσεις που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τόνισε η Hassan.

Οι μάρτυρες στο Νοντίν δήλωσαν στο Human Rights Watch,  ότι ένα τάγμα με πάνω από 100 στρατιώτες της Μπουρκίνα Φάσο έφτασε με μοτοσικλέτες, φορτηγά και τεθωρακισμένα αυτοκίνητα,  περίπου 30 λεπτά μετά από μια ομάδα ισλαμιστών μαχητών σε μοτοσικλέτες που πέρασαν κοντά στο χωριό φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ!»  (Ο Θεός είναι μεγάλος). 

Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι στρατιώτες πήγαν από πόρτα σε πόρτα, στοιβάζοντας σε ένα σημείο του χωριού τους κατοίκους πριν τους εκτελέσουν. Οι χωρικοί δήλωσαν ότι μια παρόμοια ακολουθία διαδραμάτισε στο Σόρο.

«Πριν οι στρατιώτες αρχίσουν να πυροβολούν σε εμάς, μας κατηγόρησαν πρώτα ότι συνεργαζόμαστε με τους τζιχαντιστές», δήλωσε στο HRW 32χρονος επιζών από τον Σόρο, ο οποίος πυροβολήθηκε στο πόδι.
«Δεν έδειξαν κανένα έλεος. Πυροβόλησαν σε ότι έβλεπαν να κινείται.Σκότωσαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ένας 60χρονος αγρότης που είδε τις δολοφονίες.

Τα χωριά Νοντίν και Σόρο στη Μπουργκίνα Φάσο / © 2024 Human Rights Watch

Το «πακέτο βοήθειας» των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν τη Μπουρκίνα Φάσο με το σκεπτικό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από τη δεκαετία του 2000, παρέχοντας κεφάλαια, όπλα, εξοπλισμό και αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους, οι οποίοι ενίοτε εκτελούν διαταγές από την διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων Αφρικής  των ΗΠΑ (SOCA)  για την υλοποίηση ειδικών αποστολών.

Το 2018 και το 2019, μόνο, οι ΗΠΑ πρόσφεραν συνολικά στρατιωτική βοήθεια άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη Μπουρκίνα Φάσο, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους αποδέκτες αυτού του είδους χρηματοδότησης των ΗΠΑ στη Δυτική Αφρική.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι στρατιωτικοί της Μπουρκίνα Φάσο που έχουν εκπαιδευτεί στην ΗΠΑ έχουν ανατρέψει επανειλημμένα τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή τους, το 2014, το 2015 και το 2022.

Πηγή: HRW