“Εβγαλαν τα μαχαίρια” στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς

neostrategy.gr

Σε ομιλίες που εξελίχθηκαν σε «ανελέητο πυρ» κατά της κυβέρνησης εξελίχθηκαν οι ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, στην παρουσίαση του βιβλίου του του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή»​​. Και όπως ήταν αναμενόμενο το μονοπώλιο του ενδιαφέροντος το είχαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και ορθώς.

Οι ομιλίες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν ανησυχία στου Μαξίμου και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή της κυβέρνησης. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, γνωστοί για τις επικρίσεις τους προς την τρέχουσα ηγεσία της ΝΔ, άσκησαν κριτική στις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδιαίτερα σε θέματα κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής καθώς και διαχείρισης κρίσεων.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στο παρελθόν έχει αντιταχθεί σε πολλές από τις επιλογές του Μητσοτάκη, έδωσε έμφαση και υπογράμμισε την ανάγκη για μια Ευρώπη των Εθνών τονίζοντας πως στην Ευρώπη παρατηρείται «πρωτόγνωρο έλλειμμα ηγεσίας» ​. Αναφορικά με τα της εσωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα τη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μηστοτάκης «κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος» και διερωτήθηκε κατά πόσον ο πρωθυπουργός άκουσε τους βουλευτές του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.


Από την άλλη, ο Κώστας Καραμανλής ήταν πιο έμμεσος στην κριτική του, αλλά δεν δίστασε να επισημάνει τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας την ανάγκη για σταθερότητα και σιγουριά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις​ και χωρίς να υπάρξει μια ισορροπητική πολιτική ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα.

Η κοινή παρουσία και οι τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών δημιουργούν πλέον έναν επιπλέον πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό  αφού είναι ξεκάθαρη η δημιουργία ενός «αντιμητσοτακικού» μετώπου εντός του κόμματος, προκαλώντας ανησυχία για την ενότητα και τη σταθερότητα της Νέας Δημοκρατίας.


Παρόλο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης  – τι θα μπορούσε να κάνει άλλωστε – σχολίασε θετικά την πρωτοβουλία της κοινής εμφάνισης, οι ομιλίες αυτών των ηγετών επισημαίνουν τις εσωτερικές αντιθέσεις και τις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση​.

Ομιλία Κώστα Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής, με την ομιλία του, έκανε έναν απολογισμό της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα της ενότητας και της ανανέωσης εντός της Νέας Δημοκρατίας. Σχολίασε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση του κόμματος υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κριτική του Καραμανλή απέναντι στη σημερινή πολιτική ηγεσία της ΝΔ ήταν εμφανής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ισχυρή και συντονισμένη πολιτική δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα​.

Εκανε λόγο για «άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα. Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής, ναι. Όχι όμως αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού, στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια».

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία εξήγησε ότι αντί η Ευρώπη «να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στην βάση των συμφωνιών του Μίνσκ, συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά».

Εκανε λόγο για μεγάλο κίνδυνο αύξησης της έντασης, ακόμα και ανάφλεξης, στα Δυτικά Βαλκάνια. «Οι συμφωνίες του Dayton είναι στην ουσία νεκρό γράμμα στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο είναι σε αδιέξοδο, οι εθνικισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί στην περιοχή, αντί σταδιακά να κάμπτονται, είναι και πάλι σε έξαρση».

«Ιστορικά κόμματα, που έπαιξαν επί πολλές δεκαετίες πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα των χωρών τους, εξαφανίζονται ή βρίσκονται σε φάση προϊούσας παρακμής», επεσήμανε.

«Οι πολίτες απομακρύνονται από αυτά διότι έχασαν ή χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτά, στις πολιτικές τους, στα προγράμματά τους. Βλέπουν, οι πολλοί τουλάχιστον, το βιοτικό τους επίπεδο να επιδεινώνεται, τις κοινωνικές υπηρεσίες να συρρικνώνονται, τις βασικές παραδοσιακές τους αξίες να περιφρονούνται, στο όνομα μιας ασαφούς και στρεβλής παγκοσμιοποίησης».

«Απέναντι σε αυτή τη νέα ανησυχητική πραγματικότητα, θα περίμενε κανείς ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έλαβαν το μήνυμα», τόνισε. Δυστυχώς όμως «τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, τουλάχιστον αυτές τις τρεις εβδομάδες από το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου».

Ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τις ανησυχίες του όμως  και για τις σχέσεις με τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για αυστηρή παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας και την επιμονή στην πλήρη συμμόρφωση από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας. Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μια σταθερή και αποφασιστική στάση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ταυτότητας​.

Σχετικά με την Τουρκία, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε την ανάγκη για μια σταθερή και συνεπή εξωτερική πολιτική απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την ετοιμότητά της και να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίσει να επιδιώκει τον διάλογο και τη διπλωματία για την επίλυση των διαφορών.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας και της αποφασιστικότητας στο εσωτερικό της χώρας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων​.

Ο Καραμανλής, με την ομιλία του, έδωσε έμφαση στη σημασία της σταθερότητας και της συνέπειας στην εξωτερική πολιτική, καλώντας σε μια ενωμένη και ισχυρή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ομιλία Αντώνη Σαμαρά

Αν μπορούμε να πούμε ότι ο Κώστας Καραμανλής «έσφαξε την κυβέρνηση με το βαμβάκι» Το ίδιο αλλά σε υπερθετικό βαθμό θα μπορούσαμε να πούμε και για τον αντώνη σαμαρά όπου ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τέως πρωθυπουργός από την Μεσσηνία «έσφαξε την κυβέρνηση με τη χατζάρα».

Ο πρώην ένοικος του Μαξίμου εξέφρασε την ανησυχία του για την οικονομική διαχείριση της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καταφέρει να ενισχύσει ουσιαστικά την οικονομία. Αναφέρθηκε στις αυξανόμενες ανισότητες και στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ανεργία και την οικονομική στασιμότητα. Επίσης, επεσήμανε ότι τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας​​.

Ο Α. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ειδικά σε θέματα που αφορούν την Τουρκία και την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπερβολικά υποχωρητική και δεν αντιμετωπίζει με την απαιτούμενη σοβαρότητα τις προκλήσεις της Τουρκίας. Τόνισε την ανάγκη για μια πιο σταθερή και αποφασιστική προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις​​.

Ο Α. Σαμαράς εξέφρασε την αντίθεσή του σε κοινωνικά θέματα, όπως η νομοθεσία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Υποστήριξε ότι τέτοιες νομοθεσίες δεν αποτελούν προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία και ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από τις παραδοσιακές αξίες.
Και προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, ο πρώην πρωθυπουργός  επανέλαβε την αντίθεσή του στη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζοντας ότι δεν θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και έτσι δεν υπάρχει διεθνής υποχρέωση για τη θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Σε εσωκομματικό επίπεδο, ο Σαμαράς κατηγόρησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για έλλειψη ενότητας και στρατηγικής κατεύθυνσης. Επέκρινε την απουσία μιας σαφούς και συνεκτικής πολιτικής που θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κόμμα και να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανανεώσει την πολιτική της και να υιοθετήσει μια πιο δυναμική προσέγγιση στα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα​ ​.

Πολιτικές και Εσωκομματικές Επιπτώσεις

Η κοινή παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών προκάλεσε έντονη συζήτηση στους πολιτικούς κύκλους και θεωρείται ως σημαντική για τις εσωκομματικές ισορροπίες της Νέας Δημοκρατίας.

Με τις πολιτικές φθορές που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και την ανάγκη για νέα κατεύθυνση, οι ομιλίες των Καραμανλή και Σαμαρά έδειξαν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση αντί να δέχεται τα πυρά εκ των έξω, από την  αντιπολίτευση δηλαδή, τα δέχεται εκ των έσω δημιουργώντας «εμφυλιακό κλίμα» με ότι αυτό και αν συνεπάγεται για το επόμενο χρονικό διάστημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που κάθε μέρα που περνάει δείχνει πιο αποδυναμωμένη και πιο αναξιόπιστη απέναντι στους πολίτες​.

Ζ.Χ.