Τείνει να γίνει γραφικό το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο έφτασε να τοποθετείται δημόσια, δια του εκπροσώπου του, ακόμα και για την σειρά «Famagusta» (Αμμόχωστος), στο Netflix. Εάν ήθελε να διαμαρτυρηθεί η Αγκυρα για το σήριαλ, θα περίμενε κανείς μια τοποθέτηση – ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού της γείτονος ή το υπουργείο Εξωτερικών. Αντί αυτού, τα «σκήπτρα» πήρε το τουρκικό υπουργείο Αμυμας. Αραγε, δεν τους έχουν πει εκεί ότι η καλύτερη διαφήμιση για ένα φιλμ είναι η αρνητική διαφήμιση;
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Δεν ξέρουμε, βέβαια, εάν το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας θέλει να το παίξει ο «κακός μπάτσος» και το υπουργείο Εξωτερικών ο «καλός μπάτσος» και γι’ αυτό δεν τοποθετείται, αλλά έτσι όπως πάει το πρώτο, μάλλον θα πρέπει να μετονομαστεί σε … «γραφείο παραγωγής τηλεοπτικών παραγωγών».
Πόσο μάλλον, αφού ο εκπρόσωπός του, αντιναύαρχος, Ζέκι Αζτούρκ (Zeki Aktürk), κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των ΜΜΕ προανήγγειλε «”ντοκιμαντέρ της 50ης επετείου” που ετοιμάζει το υπουργείο μας, στο οποίο αναφέρονται τα γεγονότα, όχι κατασκευασμένα σενάρια, στη διαδικασία που οδήγησε στην Ειρηνευτική Επιχείρηση (σ.σ. την τουρκική εισβολή και κατοχή) στην Κύπρο. Θα μεταδοθεί σε διάφορες πλατφόρμες με αγγλικούς υπότιτλους. Επιπλέον, ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Day After», θα μεταδοθεί στο TRT Documentary στις 9 Σεπτεμβρίου».
Πέραν της γραφικότητας, όμως, των χαρακτηρισμών της Famagusta ως «σειράς μαύρης προπαγάνδας», της «σοβαρής ασέβειας στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας», τους οποίους πάντως η Αγκυρα έχει καταστήσει μειονότητα στην πατρίδα τους, εγκαθιστώντας εποίκους, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, εμμέσως πλην σαφώς, απείλησε, λέγοντας ότι «παρόμοιες προκλητικές προσπάθειες δεν θα ωφελήσουν κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της ελληνοκυπριακής πλευράς (σ.σ. Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλος της ΕΕ)», καθώς και ότι «τέτοιες μάταιες προσπάθειες εξυπηρετούν τη μη λύση» του Κυπριακού.
Η μικρασιατική καταστροφή
Ο ίδιος, επίσης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τον πρόσφατο εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης και της Ημέρας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων». Ως γνωστόν, στη σχετική εκδήλωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθηνα παραβρέθηκε Ελληνας αξιωματικός. Η παρουσία του, κατόπιν άνωθεν πολιτικών εντολών, στο πλαίσιο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.
Για την ημέρα αυτή που είναι συνιφασμένη με τη μικρασιατική καταστροφή και την καταστροφή της Σμύρνης, ο Ζέκι Αζτούρκ ανέφερε πως στην «102η επέτειο από την απελευθέρωση της Σμύρνης από την εχθρική κατοχή, τιμούμε ιδιαίτερα τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τον αιώνιο ανώτατο διοικητή (!), Μουσταφά, Κεμάλ Ατατούρκ, και τους συμπολεμιστές του».
Πάλι με τη Famagusta
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η σειρά Famagusta προκαλεί αντιδράσεις στην επίσημη Τουρκία. Αυτό ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2024, όπως αναφέρει το site, armyvoice.gr, οπότε κήρυξαν «πόλεμο» στο σήριαλ, συνδέοντάς το με τα ελληνοτουρκικά.
Ειδικότερα, εξελίχθηκε στην πιο πολυσυζητημένη τηλεοπτική σειρά της σεζόν το «Famagusta», σε παραγωγή της Make It Productions, που προβάλλεται από το Mega Ελλάδος και τον Alpha Κύπρου. Η σειρά των Ανδρέα Γεωργίου, Κούλλη Νικολάου και Βάνας Δημητρίου ξεσήκωσε ένα κύμα ανθελληνικού παραληρήματος στον τουρκικό και Τουρκοκυπριακό Τύπο.
Μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου, άρχισε μια ροή εχθρικών δημοσιευμάτων τα οποία μιλούν για προπαγανδιστική και μονόπλευρη αποτύπωση των γεγονότων του 1974. Τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα γίνεται μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, κάτω από ένα βουνό ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών.