Ο τρόμος για τις Σύριες έχει και πρόσωπο και όνομα. Είναι ο νέος υπουργός «Δικαιοσύνης», Σάντι αλ Βαΐζι. Και αυτός, από τζιχαντιστής, φόρεσε γραβάτα. Σε βίντεο τον παρουσιάζουν να παρίσταται σε δημόσια εκτέλεση δύο γυναικών. Κατά τα άλλα, ακόμα αναρωτιούνται στην Ευρώπη γιατί ο Γκολάνι δεν χαιρέτησε δια χειραψίας τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δεν πρόλαβε να κλείσει μήνα η αλά τούρκα «κυβέρνηση» των … γραβατωμένων νεοτζιχαντιστών, και έσπευσε ασθμαίνουσα να επισκεφθεί τη Δαμασκό.
Εντονοι φόβοι εκφράζονται για τη θέση της γυναίκας στη Συρία, μετά τις απανωτές τοποθετήσεις σε θέσεις -κλειδιά της νέας «κυβέρνησης» της χώρας πρώην σκληροπυρηνικών της Αλ Κάιντα, σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι The Times. Αναλυτικότερα, αναφέρουν στο δημοσίευμά τους για τον Σάντι αλ Βαΐζι (Shadi al-Waisi) και συνολικότερα για την «κυβέρνηση» Γκολάνι:
«Σε ένα βίντεο που είναι τραβηγμένο από κινητό τηλέφωνο, φαίνεται μια γυναίκα να παρακαλάει έναν γενειοφόρο άνδρα να δει τα παιδιά της για τελευταία φορά. Αυτός πάει λίγο πιο κει, και κάνει νεύμα σε έναν ένοπλο,ο οποίος αναγκάζει τη γυναίκα να γονατίσει και την πυροβολεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το συγκεντρωμένο πλήθος φωνάζει: «Ο Θεός είναι μεγάλος».
Στο δεύτερο βίντεο φαίνεται ο ίδιος άνδρας να διαβάζει τη θανατική ποινή σε μια άλλη γυναίκα, η οποία κατηγορείται για πορνεία. Πρόκειται για τον Αλ Βαΐζι, ο οποίος το 2015, όταν γυρίστηκαν τα βίντεο, ήταν δικηγόρος που εργαζόταν για την Jabhat al-Nusra, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, το οποίο ήλεγχε την πόλη Ιντλίμπ.

Ο Βαΐζι πριν ως τζιχαντιστής, και τώρα με … γραβάτα
Τώρα, αυτός τοποθετήθηκε νέος υπουργός Δικαιοσύνης της Συρίας. Τον Βαΐζι, όπως και όλους τους υπολοίπους, τοποθέτησε στα πόστα τους ο επικεφαλής της συριακής «κυβέρνησης», Αλ Γκολάνι, επίσης πρώην διοικητής της Αλ Κάιντα. Τέτοιου είδους «διορισμοί» εντείνουν τις ανησυχίες για τους στόχους που έχει η νέα ισλαμική κυβέρνηση για τη Συρία.
Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και άλλα στελέχη της νέας «κυβέρνησης». Για παράδειγμα, ο Ανάς Χατάμπ, ο νέος αρχηγός των μυστικών Υπηρεσιών και επί πολλά χρόνια βοηθός του Γκολάνι (ή Αλ Σάραα). Ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, ο οποίος ήταν στρατιωτικός αρχηγός του Γκολάνι, μετά την αποχώρησή του από την Αλ Κάιντα. Επίσης, η μοναδική γυναίκα στη νέα «κυβέρνηση», η Aisha Al-Dibs, επικεφαλής του Γραφείου Γυναικείων Υποθέσεων στη Διοίκηση Πολιτικών Υποθέσεων, η οποία όμως θεωρεί ότι οι γυναίκες «δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις προτεραιότητες που τους έχει δώσει ο Θεός». Η ίδια, όπως και ο υπουργός «Δικαιοσύνης», ζητούν να εφαρμοστεί ο «ισλαμικός νόμος» (Σαρία).

Πρόσφατα, ο ηλικίας 38 ετών, Anas Hasan Khattab, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συρίας (Al-Mukhabarat al-Amma, GIS). Διατηρεί στενή σχέση με τη μυστική υπηρεσία της Τουρκίας, ΜΙΤ (Milli İstihbarat Teşkilatı) από το τον καιρό που μετείχε στην Αλ Κάιντα, στη Συρία
Αυτοί οι «διορισμοί», καθώς και οι δηλώσεις του Γκολάνι για μεταβατική περίοδο πέντε ετών έως ότου γίνουν εκλογές στη Συρία, έχουν θορυβήσει σφόδρα ειδικά τους Σύρους ακτιβιστές για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτέλεσμα η ευφορία της ήττας του Άσαντ να έχει αρχίσει ήδη να ξεθωριάζει.
Από τη μεριά τους, ο Γκολάνι και η οργάνωσή του, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS – Hayʼat Taḥrīr al-Shām), προσπαθούν να πείσουν τόσο τους Σύρους πολίτες όσο και τη διεθνή κοινότητα ότι έχουν αλλάξει. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, με αφορμή τα βίντεο που κυκλοφόρησαν με δημόσιες εκτελέσεις, ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά «εκφράζουν ένα στάδιο, το οποίο πλέον αποτελεί παρελθόν». Να σημειωθεί πως η HTS έχει μπει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και της Βρετανίας ως τρομοκρατική οργάνωση. Στους κόλπους της προσέλκυσε χιλιάδες ξένους τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια του 13χρονου εμφυλίου πολέμου με το καθεστώς Άσαντ.

Από τα βίντεο που κυκλοφορούν για τις δημόσιες εκτελέσεις γυναικών, παρουσία του Βαΐζι
Στο μεταξύ, ο Γκολάνι κάνει τα πάντα για να πείσει ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των εθνικοτήτων και των γυναικών, καθώς και ότι δεν επιθυμεί να δέχεται επιθέσεις από το εξωτερικό γι’ αυτά τα θέματα. Πολλοί εξ’ όσων συναντήθηκαν με τον Γκολάνι, είπαν ότι τους άφησε την εντύπωση ότι πλέον δεν είναι τζιχαντιστής. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους, πέντε ξένοι που είχαν ενταχθεί στους κόλπους των τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων και δύο Βρετανοί, επέμειναν ότι έχουν αλλάξει ιδεολογία και ότι ο Γκολάνι ήταν πάντα ρεαλιστής.
Παρά την επίθεση γοητείας του Γκολάνι, από τότε που κατέλαβε τη Δαμασκό, τα συνεχή φάλτσα της «κυβέρνησης» και της οργάνωσής του, τροφοδοτούν ανησυχίες. Μάλιστα, οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τον Γκολάνι και την οργάνωσή του.