Του καθηγητή Σωτήρη Ρούσσου *

Μερικές πρώτες σκέψεις μετά το θάνατο του ιρανού Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών.
1. Ο θάνατος αποδίδεται σε ατύχημα σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά μέσα. Κανένα σοβαρό μέσο στη Μέση Ανατολή δεν υποδεικνύει δολοφονία. Ακόμη όμως και αν ήταν, το Ιράν επιλέγει να το χειριστεί ως ατύχημα και αυτό έχει σημασία.
2. Η απώλεια του Ραισι έρχεται σε μια ευαίσθητη για το Ιράν περίοδο. Στο εσωτερικό αναπτύσσεται η άτυπη διαδικασία διαδοχής του υπέργηρου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Κάποιοι θεωρούσαν τον Ραισί ως πιθανό διάδοχο. Άλλοι πάλι αυτόν που θα έστρωνε ως πρόεδρος τη διαδοχή του σημερινού θρησκευτικού ηγέτη από τον γιο του 55χρονο επίσης κληρικό Μοζταμά Χαμενεΐ. Η δεύτερη περίπτωση ήταν η πιο πιθανή μιας και ο Ραισί στηριζόταν στην πολιτική στρατιωτική βάση του Χαμενεΐ κι όχι αντίστροφα.
3. Οι εκλογές για νέο πρόεδρο που πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες 50 ημέρες δεν θα φέρουν εκπλήξεις μιας και όλοι οι ισχυροί μεταρρυθμιστές αντίπαλοι θα εξαιρεθούν. Η συμμαχία Φρουρών της Επανάστασης και της συντηρητικής πτέρυγας του ιερατείου θα ελέγχει την εξουσία. Ερωτηματικό παραμένει η συμπεριφορά του καθεστώτος απέναντι στον επίσης συντηρητικό πρώην πρόεδρο Αχμαντινετζάντ που έχει και μεγάλη δημοτικότητα αλλά δεν ανήκει στην παραπάνω ισχυρή συμμαχία. Η προεκλογική περίοδος είναι επίσης πιθανό να αποτελέσει παράθυρο ευκαιρίας για μια νέα ανάπτυξη κοινωνικων και πολιτικών κινημάτων εναντίον του καθεστώτος.
4. Ο θάνατος του Ραισί δεν θα αλλάξει τις βασικές γραμμές της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής αλλά έρχεται σε μια στιγμή που Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται “διακριτικά” στο Ομάν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κατάσταση στη Γάζα, την Ερυθρά θάλασσα και τον Λίβανο. Είναι πιθανόν να παγώσουν αυτές οι συνομιλίες εν αναμονή των εκλογών με προφανείς επιπτώσεις σε όλα αυτά τα μέτωπα.
* O Σωτήρης Ρούσσος, είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μέλους του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΕΝΑ (Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών)
Πηγή: Facebook