Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ή η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο

neostrategy.gr


Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK/Milli Güvenlik Kurulu), υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συζήτηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ξεκινώντας στις 16:50 και αργότερα δόθηκε γραπτή ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως δόθηκε έμφαση σε καίρια ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, οι εξελίξεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, καθώς και οι εξελίξεις στη Γάζα.

Η ανακοίνωση υπογράμμισε την αναγκαιότητα συμφιλίωσης του συριακού καθεστώτος με τον λαό του και τη νόμιμη αντιπολίτευση (τις οποίας τα νήματα κινεί η Αγκυρα) ενώ επιβεβαίωσε «τη στήριξη της Τουρκίας στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» (sic). Παράλληλα, αναδείχθηκε η αποφασιστικότητα της χώρας να μην επιτρέψει τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων και να εξαλείψει κάθε απειλή κατά τής εθνικής της ασφάλειας.

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίστηκαν τα εξής βασικά σημεία:

  1. Παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός και εκτός συνόρων (σ.σ. της Τουρκίας), οι οποίες στοχεύουν στην εξουδετέρωση απειλών από «τρομοκρατικές» οργανώσεις όπως οι PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ και DEAŞ, ενώ παράλληλα έγινε ανάλυση των πρόσφατων διεθνών εξελίξεων.
  2. Εκφράστηκε η σημασία της τήρησης του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες και οι σφαγές των Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα. Η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για μόνιμη εκεχειρία στον Λίβανο.
  3. Τονίστηκε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των αμάχων, ενώ επανεπιβεβαιώθηκε η στήριξη της Τουρκίας στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Διαμηνύθηκε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην εξάλειψη κάθε απειλής από τρομοκρατικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται την αστάθεια της περιοχής.
  4. Εξετάστηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, με έμφαση στην αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου. Επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεση εκεχειρία και δίκαιη ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.
  5. Επικροτήθηκαν οι θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, με την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σε συμφωνία ειρήνης. Επισημάνθηκε ότι μια μόνιμη ειρήνη στην περιοχή θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΣΕΑ τέλος, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Τουρκίας στην περιφερειακή σταθερότητα, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα αποτυπώνει την ετοιμότητά της να συμβάλει ενεργά στις εξελίξεις.