Υπουργείο Εξωτερικών: Μετακινήσεις πρέσβεων σε σημαντικές πρεσβείες

neostrategy.gr

Αλλάζουν οι πρέσβεις σε σημαντικές πρεσβείες της χώρας μας, όπως στο Βερολίνο, το Τελ Αβίβ, το Κίεβο, και άλλες. Ως επί το πλείστον, οι πρέσβεις που αφήνουν τα πόστα τους για να επιστρέψουν στην Αθήνα, είναι προ της συνταξιοδότησης.

Ενδιαφέρον είναι ότι στην -ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική- πρεσβεία στην γερμανική πρωτεύουσα, Βερολίνο, τοποθετείται ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Ο ίδιος, στο τέλος του 2022 είχε σταλεί ως μόνιμος αντιπρόσωπος στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη, όπου έμεινε μόλις μερικούς μήνες.

Κατόπιν, με την υπουργοποίηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέλαβε χρέη επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου. Προηγουμένως, επί υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατείχε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ.

Ο Α.Παπαϊωάννου έχει τον βαθμό του «πληρεξούσιου υπουργού Β’» (ΠΥΒ). Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, είθισθαι, λόγω της σπουδαιότητας πόστων, όπως αυτό του Βερολίνου, να τοποθετούνται «πληρεξούσιοι υπουργοί Α’ – ΠΥΑ» (full ambassador), οι οποίοι είναι πιο έμπειροι. Δεδομένου,επίσης, ότι στο πόστο στη Γενεύη έμεινε μόλις μερικούς μήνες, ουσιαστικά η θέση πρέσβη στο Βερολίνο είναι το πρώτο «πραγματικό» πόστο που αναλαμβάνει.

Η ροζ ελληνική σημαία

Από τη θέση του γενικού προξένου στη Νέα Υόρκη μετακινείται ο Κώστας Κωνσταντίνου. Το όνομά του έγινε γνωστό τον Δεκέμβριο του 2023, λόγω της έκθεσης εικαστικών που είχε γίνει στον χώρο του προξενείου, όπου είχε εκτεθεί μια «ροζ ελληνική σημαία», εκφράζοντας το θέμα της κακοποίησης των γυναικών.

Τότε, είχε προκληθεί σάλος αντιδράσεων κυρίως από κάποιους συγκεκριμένους «κύκλους» της ελληνικής Ομογένειας. Στη συνέχεια, πρόσωπα της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών είχαν «απαιτήσει» να κατεβεί η «ροζ σημαία». Ο Κ. Κωνσταντίνου, πάντως, είχε υπερασπιστεί το έργο της εικαστικού και είχε κάνει λόγο για αγκυλώσεις του παρελθόντος. Λέγεται, μάλιστα, πως, όταν του ζητήθηκε από παράγοντα του ελληνικού ΥΠΕΞ να κατεβάσει τη σημαία, ο ίδιος είχε ζητήσει να του δοθεί γραπτώς η «εντολή». Κάτι, όμως, που δεν έγινε.

Ο Κ. Κωνσταντίνου είχε αναλάβει γενικός πρόξενος στη Ν. Υόρκη το 2022, αντικαθιστώντας τον Κ. Κούτρα, ο οποίος σήμερα είναι πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο δεύτερος συνόδευε την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κατά την προ μηνών επίσκεψή της στον Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, οπότε φέρεται να του έθεσε θέμα αντικατάστασης του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου.

Κάτι που, ως γνωστόν, προκάλεσε σοβαρές πολιτικές, διπλωματικές και ενδοεκκλησιαστικές τριβές. Πόσο μάλλον, αφού επρόκειτο για άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Κι’ όλα αυτά, όταν η Ελλάδα κατηγορεί τον Ερντογάν για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Μεταναστευτικό

Εντύπωση, ακόμα, προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ αποχωρεί ο πρέσβης στο Πακιστάν (Ισλαμαμπάντ), δεν τοποθετείται νέος. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση (πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Μηταράκης) έχει κλείσει στο πρόσφατο παρελθόν «λεόντιες» συμφωνίες με το Πακιστάν για μαζική «εισαγωγή» φτηνών εργατικών χεριών.

Ανάμεσα σε μέλη και στελέχη του Διπλωματικού Σώματος, τέλος, εντύπωση έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική αποφασίστηκαν μετακινήσεις από τη μια χώρα σε άλλη γειτονική.

Αναλυτικά οι μετακινήσεις έχουν ως εξής: