“Ομορφες” ιστορίες, για μια όμορφη χώρα…

neostrategy.gr
Πηγή: stormseeker/unsplash

Του Αλέξανδρου Αρβανιτά *

Ας υποθέσουμε ότι ερχόταν στην Ελλάδα κάποιος ξένος και επιχειρούσε να ενημερωθεί για την κατάσταση της χώρας από τα ΜΜΕ. Πού νομίζετε ότι θα κατέληγε; Σίγουρα θα είχε πειστεί ότι είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, όπως έλεγε ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος, καθώς ζούμε σε έναν παράδεισο που όλα κυλάνε ρολόι.
Απ’ όπου και αν το πιάσεις, διαθέτουμε την καλύτερη κυβέρνηση των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών! Βεβαίως, όλοι εμείς που δεν ζούμε σε γυάλα αλλά βιώνουμε τη σκληρή καθημερινότητα, διαπιστώνουμε μέρα τη μέρα ότι βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο.
Βενζίνη; Μόνο… κολλημένοι επιμένουν στην… προπαγάνδα. Όμως, δυστυχώς, αυτή παραμένει μακράν η ακριβότερη στην Ευρώπη. Ε, και, θα απορήσει κάποιος.
Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο κοστίζουν οι πολεμικές συρράξεις; Μέση Ανατολή, Ουκρανία λέτε ότι δεν επηρεάζουν την οικονομία; Ναι, την επηρεάζουν τόσο… όσο, αλλά γιατί μόνο εμάς; Όλα έχουν την εξήγησή τους. Motor Oil και Hellenic Energy (ΕΛ.ΠΕ.) τη διετία 2022-2023 αποκόμισαν κέρδη-ρεκόρ ύψους 5 δισ.
Ψιλά πράγματα θα μου πείτε. Πως θα προκύψουν τέτοια κέρδη, όμως, αν κάποιοι δεν ξηλωθούν, αν δεν πληρώσουν λίγο παραπάνω για τους ενεργειακούς κολοσσούς;

Ενέργεια; Εμ, και εδώ το πάρτι δεν έχει τελειωμό. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αγγίζουν τον Θεό. Ανοίγεις τον λογαριασμό και δίπλα έχεις τα αγχολυτικά χαπάκια για να μη σου έρθει ξαφνικά έμφραγμα με ό,τι συναντήσεις.
Το ίδιο ακριβώς βιώνουμε ως καταναλωτές σχετικά με τους παρόχους ενέργειας! Πανάκριβη και βάλε τιμή. Το 2021, η ΔΕΗ χρέωνε 11 λεπτά την κιλοβατώρα! Σήμερα, πάροχοι και κυβέρνηση πανηγυρίζουν, γιατί οι σταθερές φετινές χρεώσεις κυμαίνονται μεταξύ 15-18 λεπτών!

Όλο αυτό το σύστημα, με τα πολύχρωμα τιμολόγια, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα κυβερνητικά… μπόνους και άλλα πολλά σε στέλνουν αδιάβαστο. Για να υπολογίσεις το ποσό που θα κληθείς να καταβάλεις, πρέπει να είσαι απόφοιτος τουλάχιστον Μαθηματικής Σχολής. Βεβαίως, τέσσερις-πέντε πάροχοι έχουν εμφανίσει σε δύο χρόνια πρωτόγνωρα υπερκέρδη, ενώ τα κορόιδα -εμείς οι καταναλωτές- ανεβαίνουμε αγόγγυστα τον Γολγοθά μας.

Πληθωρισμός; Όποιος κάνει το σφάλμα να ψωνίσει, είτε σε σούπερ μάρκετ είτε σε λαϊκή αγορά, θα εκπλαγεί δυσάρεστα με τις τιμές βασικών ειδών διατροφής. Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός τροφίμων έφτασε το 8,3%! Το δε «Βήμα της Κυριακής» μάς ενημέρωσε ότι σε 19 προϊόντα διατροφής, αν συγκρίνουμε τις τιμές από 1ης Μαρτίου 2022 με το σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι τα 50 ευρώ έγιναν μόλις 37! Οι δε μισθοί και συντάξεις επαρκούν για 19 μέρες τον μήνα!

Σύμφωνα, ωστόσο, με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., 2.658.400 συμπολίτες μας (26%) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την άλλη, το 1% του πληθυσμού κατέχει το 25% του πλούτου της χώρας, το δε 5% το 44,2%!
Για την ποιότητα διαβίωσής μας δεν έχεις να πεις και πολλά. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση των 27, σε ό,τι αφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Η επίδοσή μας βρίσκεται στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε., κάτω από τη Λετονία (71%) και ξεπερνάμε την τελευταία και καταϊδρωμένη Βουλγαρία (64%)!

Πηγή: stormseeker/unsplash

Χρειάζονται άλλα στοιχεία; Προφανώς και όχι. Και καλά οι μισθοί και οι συντάξεις. Έλα όμως που υπάρχουν κράτη στα οποία οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται τέσσερις μέρες εβδομαδιαίως, χωρίς αύξηση ωρών εργασίας και μείωση αμοιβών!
Εμείς πώς αντιδράμε; Με επταήμερη εργασία για να λύσουμε τα… προβλήματα της οικονομίας. Και όλο αυτό η κυβέρνηση το βαπτίζει συναίνεση των παραγωγικών φορέων, λες και οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αρνηθούν στην εξόντωση που προβλέπουν κράτος και εργοδότες…

Για τα θεσμικά ζητήματα και το επίπεδο δημοκρατίας δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Παρακολουθήσεις πολιτικών και πολιτών με προηγμένα συστήματα, χωρίς να ανοίγει μύτη. Κατρακύλα για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου, καθώς φτάσαμε αισίως στην 107η θέση του σχετικού πίνακα. Εκθέσεις που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς έρχονται στην επιφάνεια, αλλά οι τηλεοπτικοί σταθμοί ασχολούνται με το «Survivor» και το πρωινό κουτσομπολιό.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπήρξε καταπέλτης, αλλά κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων από τους αρμοδίους.

Για την έκθεση των δημοσιογραφικών οργανώσεων τα είπαμε. Δεν τα είπαμε; Καταπέλτης και αυτή, αλλά προτού καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, η κυβέρνηση των αρίστων την πέρασε πριονοκορδέλα, επιχειρώντας να ανακαλύψει δάκτυλο συμφερόντων.
Η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μια από τα ίδια. Πάλι είχαμε κυβερνητικές ενστάσεις, και την μπάλα στην εξέδρα. Τα βολικά, πρόθυμα και… πετσωμένα ΜΜΕ ωστόσο είναι έτοιμα να πανηγυρίσουν για τυχόν αναβάθμιση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους!
Με τη διαφορά πως, όταν αυτοί πανηγυρίζουν, οι πολίτες αισθάνονται άβολα, γιατί το κοστούμι που ετοιμάζεται για πάρτη τους είναι πολύ σκληρό, στενό και δυσκολοχώνευτο…

Ο νόμος του Μέρφι αναφέρεται με απλά και κατανοητά λόγια για τέτοιες περιστάσεις: «Τίποτα δεν είναι τόσο κακό, ώστε να μην μπορεί να γίνει χειρότερο»! Θα μου πείτε, και το δίκιο σας βουνό, μπορεί αυτά να τα λέει ένας κάποιος Μέρφι, αλλά ας ρωτήσουμε και την άποψη της εγχώριας πολιτικής και δημοσιογραφικής αριστείας, προκειμένου να είμαστε σωστοί και δίκαιοι; Γιατί οι διαφωνίες αποτελούν την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Έτσι δεν μας έμαθαν;

* Δημοσιογράφος

Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν άρθρο αποτελούν προσωπικές απόψεις του συντάκτη / της συντάκτριας και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις του neostrategy.gr