Ο Α. Πατέλης «θυσία» της αλλαγής πλεύσης προς τα (ακρο) δεξιότερα του Μαξίμου

neostrategy.gr

Ήταν Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 όταν ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έδινε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά, του φιλοκυβερνητικού δημοσιογραφικού ομίλου, του οποίου ηγείται ο Γιάννης Κουρτάκης.

Ο Αλέξης Πατέλης στη συνέντευξη μίλησε για όλα τα τρέχοντα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα στηρίζοντας σε υπερθετικό βαθμό τόσο την κυβερνητική πολιτική όσο και το επικοινωνιακό της αφήγημα περί της ακρίβειας που είναι παγκόσμιο φαινόμενο και που θα αντιμετωπιστεί με τη μείωση των φόρων και την αύξηση των εισοδημάτων γενικώς και αορίστως στο μέλλον, τη στιγμή που νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις «στραγγαλίζονται» καθημερινά.

Τρεις μέρες μετά τη συνέντευξή του, στις 9 Δεκεμβρίου 2024, ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού από το 2019, εγκατεστημένος στο Μαξίμου, στον στενό πυρήνα των εξ απορρήτων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε  την παραίτησή του.

Και κάπως έτσι άρχισαν να αναδύονται καίρια ερωτήματα για το παρασκήνιο αυτής της πολύκροτης παραίτησης:

Με πρώτο και σημαντικότερο, εάν παραιτήθηκε με απόφαση δική του ή με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό.

Ο «προβληματικός» Πατέλης για την δεξιά

Καίρια ερωτήματα που εδράζονται στο γεγονός ότι ο Αλέξης Πατέλης ήταν ένα από τα πρόσωπα – «κόκκινο πανί» για πολλούς εντός της ΝΔ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, τόσο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όσο και για την προώθηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών καθότι και ο ίδιος είναι παντρεμένος με άτομο του ιδίου φύλου.

Τα ερωτήματα προκύπτουν και από δύο περιφερειακά στοιχεία που συνδέονται με την παραίτηση Πατέλη:

  • Το πρώτο, ότι είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η «γαλάζια πιάτσα» δεν είχε αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  Καμιά διαρροή, ούτε καν υπονοούμενο όλο αυτό το διάστημα.
  • Το δεύτερο, ότι είναι λίγο περίεργο ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εδώ και πέντε χρόνια δεν έγινε «μαϊντανός» των ΜΜΕ,  να δίνει συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό και μετά από λίγα 24ωρα να παραιτείται και μάλιστα τη στιγμή που συζητείται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2025 ενώ έχει προκύψει στην κοινωνία μείζον θέμα με τα υπερκέρδη των τραπεζών και την εμμονή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε ρύθμιση ή τη φορολόγησή τους.

Μόνο που υπάρχει και ένα βαθύ παρασκήνιο που δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μοιάζουν με την πρώτη ματιά αδιέξοδα.

Η πιρουέτα Μητσοτάκη, η διαγραφή Σαμαρά και η εκλογή Τραμπ

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το «πρόβλημα Πατέλη» για τη ΝΔ και την ακροδεξιά πτέρυγά της έγινε μεγάλη προσπάθεια να υποβαθμιστεί από το Μαξίμου για αρκετό διάστημα μέχρι που ήρθε η κατρακύλα της ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Ήταν η περίοδος που ο Μητσοτάκης φορούσε ακόμα τον μανδύα του κεντροδεξιού, φιλελεύθερου που στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την καβάντζα των ψήφων της προοδευτικής αντιπολίτευσης μπορούσε να κοντραριστεί με πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του. Ένας μανδύας που άρχισε να ξεφτίζει μετά τη συνειδητοποίηση ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αρχίζει να τον αμφισβητεί για ποικίλους λόγους.

Οι επονομαζόμενοι καθαρόαιμοι δεξιοί και ακροδεξιοί – με πρωτεργάτη τον Αντώνη Σαμαρά – άρχισαν την επίθεση στις κυβερνητικές επιλογές για την ισότητα στον γάμο προβάλλοντας τον μπαμπούλα της woke ατζέντας που απειλεί τα ιερά και όσια της δεξιάς παράταξης. Μάλιστα, πάθαιναν νευρική κρίση κάθε φορά που στα ΜΜΕ και στα social media εμφανιζόταν ο Αλέξης Πατέλης με τον σύζυγό του σε ευτυχισμένες πόζες, θεωρώντας ότι τα ενσταντανέ πλήττουν το κύρος και το «μεδούλι» της δεξιάς παράταξης, το τρίπτυχο: πατρίς, θρησκεία, οικογένεια.

Άνθρωποι κοντά στον πυρήνα του Μαξίμου μετά την παραίτηση Πατέλη ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού είχε εκφράσει, μετά τις «σεισμικές δονήσεις» που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη σφοδρή επίθεση και απαξίωση που δεχόταν, την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Δεν είναι, επίσης, καθόλου τυχαίο ότι αίφνης και μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άρχισαν σε έντονο ύφος τα απαξιωτικά σχόλια για το πάρτι σε wine bar στο κέντρο της Αθήνας, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου τον Φεβρουάριο του 2024, με οικοδεσπότες τους  Πατέλη, Σκέρτσο παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την ίδια ώρα η πτέρυγα της λαϊκής δεξιάς άρχιζε να σφυροκοπεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με ερωτήσεις στη Βουλή για την αδυναμία του να πάρει οποιαδήποτε απόφαση για την ακρίβεια, τα κόκκινα δάνεια και τα funds.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακριβώς εκείνη την περίοδο ο Αλέξης Πατέλης άρχισε να χάνει την υπομονή του καθώς το τι λεγόταν στο παρασκήνιο και μάλιστα με αισχρό τρόπο του μεταφερόταν αυτολεξεί. Μάλιστα, λέγεται ότι ο Πατέλης άρχισε να συζητά στο Μαξίμου ότι «δεν αντέχει πλέον να δέχεται επιθέσεις, να λοιδορείται και να υβρίζεται επειδή είναι ομοφυλόφιλος».

Άνθρωποι κοντά στον πυρήνα του Μαξίμου μετά την παραίτηση Πατέλη ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού είχε εκφράσει, μετά τις «σεισμικές δονήσεις» που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη σφοδρή επίθεση και απαξίωση που δεχόταν, την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Η δυσαρέσκεια που υπήρχε και στις δύο πλευρές αρχικά άρχισε να αμβλύνεται μέχρι που τρία γεγονότα ανέτρεψαν τις ετοιμόρροπες ισορροπίες. Η πρώτη ήταν η εκλογή Τραμπ με κύριο όχημα την αντι-woke ατζέντα. Η δεύτερη, η συνεχιζόμενη σφοδρή επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη που οδήγησε τελικά στη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού. Και η τρίτη, η πιρουέτα του Κυριάκου Μητσοτάκη που στη συζήτησή του με τον Μπρικνέρ εμφανίστηκε ως πολέμιος της woke ατζέντας από υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση που είχε, πλέον, διαμορφωθεί οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από το Μαξίμου του Αλέξη Πατέλη. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα είναι εάν ο πρωθυπουργός πυροδότησε την παραίτηση Πατέλη χρησιμοποιώντας τη διατυπωμένη από καιρό δυσαρέσκεια του επικεφαλής του οικονομικού του επιτελείου ή ο Πατέλης αποφάσισε να πάρει το καπελάκι του και να φύγει. Η αλήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως πάντα κάπου στη μέση αν και πάλι υπάρχει ένα γκρίζο σημείο. Γιατί η παραίτηση ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Πατέλη μέσω των social media και όχι από το Μαξίμου με το σύνηθες ευχαριστήριο κατευόδιο.

Ο ίδιος ο Αλέξης Πατέλης στην ανακοίνωσή του επέλεξε, πάντως,  μόνο να πλέξει το εγκώμιο της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έκανε λόγο για ανάπτυξη «υπερδιπλάσια του του ευρωπαϊκού μέσου όρου και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν οδήγησαν σε χαμηλότερη ανεργία, σημαντική μείωση του χρέους, αύξηση των επενδύσεων και ανάκτηση της αξιοπιστίας στο εξωτερικό. . Το 2025 είναι πολύ διαφορετικό από το 2019. Η πατρίδα μας έχει τεράστιες δυνατότητες, και υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα προχωρά με σταθερά βήματα προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόθεσή του «μετά από μια πενταετία να ολοκληρώσω στο τέλος του έτους το έργο μου στην Προεδρία της Κυβέρνησης».

Η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή, στην εκπομπή της οποίας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά είχε δώσει στις 6 Δεκεμβρίου συνέντευξη ο Αλέξης Πατέλης, αμέσως μετά την παραίτησή του επικοινώνησε μαζί του και μετέφερε στο Mega δήλωση που της έκανε: «Ή θα έπρεπε να γίνω βουλευτής που δεν ήθελα ή να παραμείνω τεχνοκράτης. Ήμουν μπροστά σε σταυροδρόμι», είπε ο Αλέξης Πατέλης, προκαλώντας νέα ερωτήματα με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027.

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι συνήθως οι στενοί συνεργάτες ενός πρωθυπουργού «θυσιάζονται» όταν, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ιδιαίτερα στρυμωγμένος εξαιτίας του πρέσινγκ που του ασκεί η ακροδεξιά, ο Σαμαράς, ο Βελόπουλος και η Λατινοπούλου σε συνδυασμό με την οικονομική πολιτική του χαρούμενου παρατηρητή που ασκεί την ώρα που η χώρα καταγράφει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ στον τομέα της ακρίβειας και της μείωσης των εισοδημάτων.