Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρηνική ανατριχίλα και πάλι στην Ευρώπη

neostrategy.gr
Πηγή: Huseyin Kilic/Unsplash

Διήμερο έντασης και ιδιαίτερα μεγάλης κινητικότητας, σημειώθηκε στις σχέσεις Δύσης – Μόσχας. Εν μέσω εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα, η προμήθεια δυτικών πυραυλικών συστημάτων προς την Ουκρανία, η επικείμενη παράδοση των πρώτων αεροσκαφών, F- 16, και οι δηλώσεις Βρετανών και Γάλλων πολιτικών παραγόντων, προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας, της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Παρισίων.
Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινά την κατασκευή πυρηνικών οπλικών συστημάτων μικρού και μέσου βεληνεκούς. Οπλα, που σύμφωνα με αναλύσεις σε ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, ήδη διαθέτει η Μόσχα.


Κάνει επίσης λόγο για κίνδυνο «μετωπικής στρατιωτικής σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων» και «περαιτέρω κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία «σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».
Σε αυτό το σκηνικό έντασης ήλθε να προστεθεί και η σύλληψη, σύμφωνα με το NBC News, ενός Αμερικανού στρατιώτη στη Ρωσία. Υπηρετούσε στην Κορέα και ταξίδεψε στη Ρωσία. Κατηγορείται ότι προέβη σε κλοπή από γυναίκα. Να σημειωθεί ότι εκατέρωθεν συλληφθέντες, χρησιμοποιούνται για ανταλλαγές μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας και άλλων Δυτικών χωρών.

Πλήγματα εντός της Ρωσίας

Στις 6 Μαΐου, μάλιστα, εκλήθησαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας οι πρέσβεις της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Μόσχα, προκειμένου να τους επιδοθεί νότα έντονης διαμαρτυρίας. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, στο Reuters, ο οποίος ερωτηθείς εάν η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους με τα οπλικά συστήματα που της δίδει η Βρετανία, απάντησε ότι «έχει τέτοιο δικαίωμα. Επειδή η Ρωσία επιτίθεται σε ουκρανικό έδαφος».
Ο ίδιος υποσχέθηκε ετήσια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους τριών δισεκατομμυρίων λιρών στερλίνας (3,74 δισ. δολάρια), ενώ δήλωσε ότι «κάποιος από αυτόν τον οπλισμό (σ.σ.που θα δοθεί) θα φτάσει στην Ουκρανία όσο είμαι εδώ (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών)».

Η ρωσική πλευρά χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κάμερον ως «σοβαρή κλιμάκωση και επιβεβαίωση της αυξανόμενης εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πλευρά του Κιέβου», ενώ υποστήριξε ότι «έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Λονδίνου ότι οι βρετανικοί πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά ρωσικού εδάφους».
Το πλέον ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, «η ρωσική πλευρά προειδοποίησε πως θα απαντήσει σε πλήγματα της Ουκρανίας με βρετανικά όπλα εντός του ρωσικού εδάφους, με πλήγματα που μπορεί να είναι σε οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, τόσο στο έδαφος της Ουκρανίας όσο και εκτός των συνόρων της».

Πυρηνικά

Ως γνωστόν, μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, επανειλημμένως διατυπώθηκαν λεκτικές «απειλές». Τώρα, όμως, σκληραίνει η γλώσσα των αντίπαλων πλευρών. Βέβαια, ακόμα κινούνται σε επίπεδο «πυρηνικής ρητορικής». Μένει να φανεί εάν θα ξεπεραστούν τα όρια και η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε «πυρηνική κόλαση».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ, λοιπόν, αναφερόμενο στις «επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις για την ανάπτυξη της ικανότητας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», σημειώνει ότι αυτές «εντάσσονται στο πλαίσιο των πρόσφατων φιλοπόλεμων δηλώσεων δυτικών αξιωματούχων και των ακραίων αποσταθεροποιητικών κινήσεων που έγιναν από ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις προς τη Ρωσία».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «πολλαπλασιάζονται οι απειλές για τη χώρα μας από τις ΗΠΑ, οι οποίες ανοιχτά και ξεκάθαρα προωθούν την ανάπτυξη επίγειων πυραυλικών συστημάτων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, IRNFT), που παλαιότερα απαγορεύονταν βάσει της Συνθήκης IRNFT (σ.σ. συμφωνία Γκορμπατσοφ – Ρήγκαν, 1987)».

Πηγή: Neostrategy

Ετσι τώρα, η Μόσχα δηλώνει «ρητά ότι, όταν και όπου εμφανίζονται αμερικανικής κατασκευής επίγεια πυραυλικά συστήματα, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε με ισοδύναμο τετελεσμένο. Κάτι που θα σημάνει τον τερματισμό του μονομερούς ρωσικού μορατόριουμ για την ανάπτυξη αυτών των οπλικών συστημάτων».
Επιπλέον,«ως απάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ, η Ρωσία εντείνει την ανάπτυξη και ξεκινά την παραγωγή παρόμοιων πυραυλικών συστημάτων. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη την αποτελέσματα που προέκυψαν στο παρελθόν στον τομέα έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και τη συσσωρευμένη εμπειρία του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος, αυτή η διαδικασία δεν θα πάρει πολύ χρόνο. Οι αποφάσεις για την ανάπτυξη τέτοιων οπλικών συστημάτων, και τα μέρη που θα αναπτυχθούν, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια».

Ρωσική αντεπίθεση

Ολα δείχνουν ότι η Μόσχα έχει εξοργιστεί με την βοήθεια που καταφθάνει στην Ουκρανία. Κι’ αυτό, ενώ επί του πεδίου, τουλάχιστον των χερσαίων επιχειρήσεων, φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει το πάνω χέρι, πετυχαίνοντας αναμφισβήτητες τακτικές νίκες, πλήν όμως, έως τώρα, όχι στρατηγικής σημασίας, όπως υποστηρίζουν Δυτικοί αναλυτές.
Οπως και να’χει, κοινή πεποίθηση σε Δύση και Ανατολή είναι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δείχνουν εξαντλημένες, η επιστράτευση που έχει εξαγγείλλει το Κίεβο δεν θα δώσει άμεσα καρπούς, καθώς και ότι σε ορισμένα σημεία έχουν εμφανιστεί «μαύρες τρύπες» στις ουκρανικές γραμμές άμυνας. Ολα αυτά, ενώ φημολογούνται σενάρια περί ρωσικής αντεπίθεσης το ερχόμενο διάστημα, μέσα στην Ανοιξη ή το καλοκαίρι.

Ο Αλεξέϊ Αρεστόβιτς, πρώην «δεξί χέρι» στα επικοινωνιακά του Ζελένσκι, και τώρα αντιπολιτευόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, αναφερόμενος στις «προοπτικές μιας ρωσικής επίθεσης αυτό το καλοκαίρι», έγραψε ότι «η Δύση, συστηματικοποιώντας την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών (σ.σ. προς την Ουκρανία), θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η ρωσική επίθεση θα αποτύχει. Όταν αποτύχει, θα τεθεί ξανά το ζήτημα των διαπραγματεύσεων».

Πυραυλικά συστήματα, F-16, χερσαίες δυνάμεις

Ανεξαρτήτως τι μέλλει γενέσθαι επί των σεναρίων που ακούγονται και γράφονται, η Μόσχα, δια της ανακοινώσεως του υπουργείου Εξωτερικών της, φαίνεται πως θέλει να δείξει ότι μπορεί να γίνει … απρόβλεπτη.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, εστιάζει:

-Στα «ολοένα και πιο προηγμένα όπλα» που δίνονται στο Κίεβο. Τα βρετανικά και γαλλικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία έχουν εντοπιστεί εδώ και καιρό στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα εκείνους τους τύπους των αμερικανικών πυραύλων, ATACMS, οι οποιοι παραδόθηκαν πρόσφατα στο Κίεβο και έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους βαθιά σε ρωσικό έδαφος»

-Στα «αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, αμερικανικής κατασκευής, F-16, που στο εγγύς μέλλον αναμένεται να εμφανιστούν στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων. Ανήκουν στην κατηγορία των πλατφορμών διττού οπλισμού: Με μη πυρηνικά και πυρηνικά. Για πολλά χρόνια αποτέλεσαν τη βάση του αεροπορικού στόλου που χρησιμοποιείται στις λεγόμενες «κοινές πυρηνικές αποστολές» του ΝΑΤΟ. Ανεξαρτήτως ποια τροποποίηση θα δοθεί (σ.σ. στην Ουκρανία), θα τα θεωρήσουμε ως φορείς πυρηνικών όπλων, όπως επίσης και ότι αυτό το βήμα εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι στοχευμένη πρόκληση».

-Στις «δηλώσεις της πολωνικής ηγεσίας για την ανάγκη ανάπτυξης αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε πολωνικό έδαφος».

-Στο «ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών και άλλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Ε. Μακρόν. Δηλώσεις που προκαλούν έκπληξη για την ανευθυνότητα και την αστοχία τους. Επιπλέον, έχουν εμφανιστεί πληροφορίες στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι αρκετοί μισθοφόροι της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία».

Κάτι τέτοιο, αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, «δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό παρά μόνο ως εκδήλωση ετοιμότητας και πρόθεσης για άμεση ένοπλη αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Κάτι που θα σήμαινε μετωπική στρατιωτική σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων».
Τέλος, κατά την ανακοίνωση, «αυτές και ορισμένες άλλες κινήσεις κρατών – μελών του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι σκοπίμως οδηγείται η κατάσταση σε περαιτέρω κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης προς μια ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, με στόχο την «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας.