Προ ημερών (22-10-2024) το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη διοργάνωσε ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για την ακρίβεια, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού και των υπολοίπων παρισταμένων είδαν ευρέως το φως της δημοσιότητας. Το ερώτημα είναι, όμως, τι δεν μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ιδού ορισμένες επισημάνσεις:
-Για το αν θα προτείνει να καταργηθεί η παρατράπεζα που έχει στηθεί μέσα στην ΤτΕ (με κάποια Qualco, PWC κλπ) για να αδειοδοτεί τους servicers/κοράκια κόκκινων δανείων, που “καθαρίζουν” τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια με εγγυήσεις και δάνεια από κρατικό χρήμα, όσο οι εμπορικές Τράπεζες συνεχίζουν να μην πληρώνουν κανένα φόρο για τα υπερκέρδη που δημιουργούν από την ψαλίδα επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων.
–Για την υπερφορολόγηση των πάντων (και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων) μέσω του καρτέλ της ενέργειας που έχει στηθεί περί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, απ’ όπου και τα υπερέσοδα και του φετεινού κρατικού προϋπολογισμού και η βασική πηγή της αχαλίνωτης ακριβείας με πρόσχημα μια δήθεν “πράσινη” μετάβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
–Για το πως θα γίνει η δίκαιη αναδιανομή εσόδων από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων (συμπεριλάμβάνοντας και αυτά που τα παζαρεύει τώρα ο Μητσοτάκης για μια “συνεκμετάλλευση” τους με το βαθύ κράτος της Τουρκίας χαρίζοντας του και το μισό Αιγαίο και την Κύπρο) προς όφελος της ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους.
–Για το αν αρκεί μια αλλαγή στην φορολόγηση, μια κρατική τράπεζα και ένα πιο δίκαιο σύστημα αναδιανομής των κοινοτικών κονδυλίων για να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, όταν η μόνη συγκολλητική της ουσία της είναι ένα ευρώ νεοφιλελέ κοπής, που σχεδιάστηκε για να παράγει μόνο διευρυνόμενες ανισότητες.
–Για το πώς προέκυψαν οι θέσεις που παρουσίασε ως συλλογικές του κόμματος, που ακόμα είναι μέλος του. Και πόσες από αυτές προέκυψαν ως αποτέλεσμα επεξεργασίας των 29 θεματικών επιτροπών του ή μετά από συζήτηση με όμορα κόμματα. Και πόσες (και πως) από αυτές εγκρίθηκαν από τα μέλη του ή προέκυψαν από παλιότερες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες αφήνοντάς ανοιχτά τα πιο πάνω ως σοβαρότατα κενά στρατηγικής που τα εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά.
Στην ημερίδα, εκτός των άλλων μετείχαν 4 υπουργοί από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (κυβερνήσεις Τσίπρα, Παπανδρέου, Σημίτη), οι Νίκος Χριστοδουλάκης, Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Χουλιαράκης.
Πηγή: Facebook