Ανανεωμένο
Ούτε καν σε θέματα ήσσονος σημασίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν σοβαρά. Ετσι, εκδηλώθηκε ένα απίστευτο αλαλούμ, αυτή τη φορά για το θέμα της «προώθησης» ελληνικής υποψηφιότητας για τα Οσκαρ (ναι, από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και τις κάθε λογής συντεχνίες, περιμένουν οι Αμερικάνοι και το Χόλυγουντ).
Ακόμα και σε αυτό το μη άξιο λόγου αντικείμενο, όμως, τα έκαναν μπάχαλο, με πλήρη ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού της Λίνας Μενδώνη. Διαβάστε την ανάρτηση του Βασίλη Κεκάτου, σκηνοθέτη και σεναριογράφου, που βραβεύθηκε το 2019 με Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, και θα αντιληφθείτε, όχι μόνο τις αλλοπρόσαλλες πρακτικές που ακολουθούνται, αλλά και το ότι τα «αρμόδια» κυβερνητικά στελέχη διαχειρίζονται τις -υποτίθεται- «εθνικές» υποθέσεις σαν να επρόκειτο για χωράφι του μπαμπά τους (ποιοι είναι, άραγε, αυτοί οι «αρμόδιοι»;).
Ενα μπάχαλο, βέβαια, που δεν χαρακτηρίζει μόνο τις πρακτικές του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά συνολικά της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Είτε πρόκειται για πυρκαγιές, είτε για εθνικά θέματα, ζητήματα άμυνας, της καθημερινότητας του πολίτη, κ.ο.κ.
Ο Βασίλης Κεκάτος, λοιπόν, έγραψε στο Facebook, στις 20 Αυγούστου, ότι, ενώ τους είχαν προτείνει και συμφωνήσει να μπουν στη σχετική επιτροπή για την προώθηση της ελληνικής πρότασης Οσκαρ, μέσα σε λίγες ημέρες τους ανακοίνωσαν ότι τους παραιτούν (!). Ο ίδιος, μάλιστα, σημειώνει: «Ανησυχώ για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν εκεί». Αλήθεια, ποιοί σοβαροί «πολιτικοί» λόγοι οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου ή παρατρεχάμενούς της σε αυτή την κίνηση; Θα δώσουν, επιτέλους, εξηγήσεις; ‘Η ικανοποιούνται με τον χαρακτηρισμού του ανίκανου που δεν μπορεί να μοιράσει δύο γαϊδάρων άχερα;
Γράφει ο σκηνοθέτης αναλυτικά τα εξής:
«Εδώ και μερικές ώρες διαδραματίζεται ένα φιάσκο με φόντο την επιλογή της ελληνικής πρότασης για το όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας. Πρόκειται για κάτι που είναι ήδη γνωστό στον κύκλο των κινηματογραφιστών αλλά αφορά όλο το σινεφίλ κοινό της χώρας.
Η ιστορία έχει ως εξής:
Ύστερα από μια ενθουσιώδη τηλεφωνική κλήση που δεχθήκαμε από το υπουργείο πολιτισμού, η δημοσιογράφος Λήδα Γαλανού, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδακη κι εγώ αποδεχθήκαμε να συμμετάσχουμε στην επταμελή επιτροπή που θα παρακολουθήσει τις υποψήφιες ταινίες και θα αποφασίσει ποια θα είναι η ελληνική πρόταση στην Αμερικανική Ακαδημία για το σχετικό όσκαρ.
Λίγες μέρες αφότου δεχτήκαμε την πρόσκληση, λάβαμε ένα mail με τα links όλων των ταινιών που πρέπει να παρακολουθήσουμε, καθώς και σχετικές οδηγίες. Μέσα στις επόμενες μέρες προσωπικά έλαβα ένα ακόμη επίσημο mail από το υπουργείο στο οποίο μου γνωστοποιούνταν πως ορίσθηκα και ως πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής.
Την επόμενη μέρα εγώ και οι τρεις κύριες λάβαμε ένα ακόμη mail στο οποίο απαλλασσόμασταν από τα καθήκοντα μας καθώς όπως ανεκδιήγητα ανέφερε η επιστολή: το κάλεσμά μας συνέβη «εκ παραδρομής».
Σαν να μην είχαν προηγηθεί όλα αυτά τα τηλέφωνα κι όλη αυτή η ηλεκτρονική επικοινωνία που διήρκησαν σχεδόν δύο εβδομάδες. Σαν κάποιος υπάλληλος αυθαίρετα και μυστικά να αποφάσισε να μας καλέσει και να μας προσφέρει πρόσβαση στο υλικό καλλιτεχνικών έργων, τα οποία θα έπρεπε να προστατεύονται με κάθε πιθανό τρόπο από ανθρώπους που δεν αποτελούν κομμάτι γνωμοδοτικού οργάνου κρατικής προέλευσης.
Πασιφανώς, η επιλογή μας και η πολυήμερη επικοινωνία μας είναι αδύνατον να έχει συμβεί «εκ παραδρομής» και για αυτόν τον λόγο εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα της καθαίρεσής μας και της αντικατατάστασής μας με συνοπτικές διαδικασίες.
Ας σημειωθεί επίσης πως άλλο ένα μέλος της πρωταρχικής επιτροπής, το οποίο όμως δεν αντικατεστάθη, η ταλαντούχα συνάδελφος Ασημίνα Προέδρου, μόλις χθες παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της, διαμαρτυρόμενη για τις ανεπίτρεπτες ενέργειες του υπουργείου απέναντι σε εμάς συγκεκριμένα αλλά και κατ’επέκταση σε όλη την ελληνική κινηματογραφία, η οποία απαιτεί απόλυτη διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες που επηρεάζουν δραστικά κι αναπόφευκτα το μέλλον της.
Προσωπικά, είναι δεδομένο πως δεν αισθάνομαι προσβεβλημένος ή πικραμένος από την απόρριψη της παρουσίας μου σε μια επιτροπή αλλά ανησυχώ για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν εκεί.
Το υπουργείο πολιτισμού οφείλει να είναι το σπίτι μας και στο σπίτι σου οφείλεις να αισθάνεσαι ασφάλεια. Εφόσον αυτή η ασφάλεια δε φαίνεται να μας παρέχεται, έχει σημασία η εκλογή των ταινιών που εκπροσωπούν τη χώρα στα όσκαρ να περάσει στα χέρια των ανθρώπων που ζουν από και για το σινεμά και η ψηφοφορία να πραγματοποιείται από τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Πρόκειται για ένα αίτημα δίκαιο και θέλω να πιστεύω πως η πολιτεία θα μεριμνήσει σχετικώς ώστε να αποφασίζει για το μέλλον μας η ανώνυμη πλειοψηφία όπως πάντα όριζαν οι κανόνες τη δημοκρατίας.
Λίγη δημοκρατία παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Μέχρι τότε αναμένουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις για τη σκανδαλώδη συμπεριφορά με την οποία αντιμετωπιστήκαμε!
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Flix».
Φιάσκου συνέχεια
Το νέο … επιτελικό φιάσκο (που δικαίως παίρνει και Οσκαρ … μπάχαλου) είχε και συνέχεια. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, News247, ύστερα από την αρχική ερώτηση-καταγγελία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, την ανακοίνωση 4 σωματείων που ζητούν εξηγήσεις για τις «μεθοδεύσεις που δεν τιμούν» το Υπουργείο, την παραίτηση ενός μέλους της επιτροπής για λόγους ευθιξίας, και την ανάρτηση του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου που μιλά για «φιάσκο με φόντο την επιλογή της ελληνικής πρότασης για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας», το υπουργείο Πολιτισμού απαντά με ανακοίνωσή του στον ξεσηκωμό σύσσωμης της κινηματογραφικής κοινότητας.
Και το κάνει δίχως να απαντά σε κανένα από τα επί της ουσίας ερωτήματα που όλα τα παραπάνω άτομα και φορείς έχουν δικαίως θέσει.
Σε αντίδραση σε αυτή την ανακοίνωση, η ελληνική κινηματογραφική κοινότητα ξεσηκώνεται: 20 από τις 23 ταινίες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσουν την χώρα στα Όσκαρ, αποσύρονται από την διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Θυμίζουμε πως το ζήτημα προέκυψε όταν η Ακαδημία Κινηματογράφου αποκάλυψε πως 4 άνθρωποι του χώρου (ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η κριτικός κινηματογράφου Λήδα Γαλανού και η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη) είχαν λάβει επιβεβαίωση για συμμετοχή τους στη γνωμοδοτική επιτροπή, η οποία προτείνει στο Υπουργείο Πολιτισμού την ταινία που θα μας εκπροσωπήσει στα Όσκαρ.
Ενώ τα άτομα είχαν λάβει επιβεβαίωση, με τον Βασίλη Κεκάτο να έχει οριστεί Πρόεδρος, και links για θέαση όλων των ταινιών να έχουν αποσταλεί σε όλους και όλες, ξαφνικά και δίχως εξήγηση, το υπουργείο αλλάζει ρότα, ανακοινώνει στους 4, πως όλη η επικοινωνία δύο εβδομάδων έγινε «εκ παραδρομής», και μέσα σε λίγες ώρες είχε ανακοινωθεί μια εντελώς διαφορετική επιτροπή.
Πρόεδρος της νέας επιτροπής ορίστηκε ο σεναριογράφος Έβαν Σπηλιωτόπουλος (“G.I. Joe: Snake Eyes”, “Οι Άγγελοι του Τσάρλι”) και αντιπρόεδρος ο κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Δανίκας, ο οποίος έχει διαγραφεί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι η σεναριογράφος Χριστίνα Λαζαρίδη, ο σκηνοθέτης-animator Παναγιώτης Ράππας, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ταραβήρας, ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και η σκηνοθέτης Ασημίνα Προέδρου, η οποία και παραιτήθηκε κάνοντας αναφορά σε «παλινωδίες και ανεπίτρεπτες διαδικασίες […] τις οποίες αρνούμαι να νομιμοποιήσω».
Η Ακαδημία Κινηματογράφου εύλογα, ζητά να μάθει «ποιός και γιατί αποφάσισε την αντικατάσταση των συναδέλφων με συνοπτικές διαδικασίες» και κατά πόσο «υπήρξε πίεση προς το Υπουργείο Πολιτισμού για αλλαγή μελών της επιτροπής από οποιοδήποτε πρόσωπο σχετιζόμενο με τις υποψήφιες ταινίες».
Τώρα το υπουργείο απαντά, δίχως στην ουσία να απαντά σε κανένα από τα δύο αυτά ερωτήματα».