Εσχάτως, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί στενές σχέσεις (εξάρτησης) με την Αγκυρα, «διαφημίζοντας» στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα του (οι Αλβανοί θεωρούνται μάλλον άθεοι), ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «μίνι κρατιδίου» -«Βατικανού», όπως χαρακτηρίστηκε- των εκεί Μπεκτασήδων. Η συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα αποτελεί το 5% του αλβανικού πληθυσμού, περί τις 150.000.
Το πιθανότερο, ο Ράμα, ο οποίος κάθε άλλο παρά θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του με την Αγκυρα, προέβη σε μια τέτοια κίνηση, αφενός για να «διαφημίσει» την Αλβανία (του), η οποία μαστίζεται από διαφθορά, αφετέρου για να «ψαρέψει» εκλογική πελατεία και να ικανοποιήσει ξένους παράγοντες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.
Αίφνης, αυτή η κίνηση προκάλεσε την δυσανάλογα μεγάλη αντίδραση της Αγκυρας, η οποία διοχετεύθηκε κυρίως μέσα από τα τουρκικά ΜΜΕ. Βέβαια, ουδέποτε οι Μπεκτασήδες Αλεβίτες της Τουρκίας, η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της γείτονος, είχε την αποδοχή του επίσημου τουρκικού κράτους. Τουναντίον, διωκόταν. Μάλιστα, στο πρόγραμμα για την σχολική εκπαίδευση που επεξεργαζόταν το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας, προωθείτο ένας … πιο «σουνιτικός τρόπος σκέψης για τους μαθητές», ενώ στο στόχαστρο, στα βιβλία, ήταν οι Έλληνες και οι Αλεβίτες.
Τουρκικά σενάρια επί σεναρίων
Τώρα, όμως, ιδιαίτερα στις τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες εμφανίστηκε σειρά «εκπρόσωπων των οργανώσεων Αλεβιτών Μπεκτασήδων της Τουρκίας» να επικρίνουν τα Τίρανα.
Μάλιστα, εμφανίστηκαν σενάρια που κινούνται από τη συνομωσιολογία έως τις βάσιμες εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, η μεγάλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Sabah, διερωτάται (!) αν «το μπεκτασίδικο κράτος είναι ένα σχέδιο του Ισραήλ;».
Ισχυρίζεται, επίσης, ότι, πίσω από την πρωτοβουλία Ράμα, βρίσκεται «ο γιος του Τζώρτζ Σόρος, ο οποίος αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην Αλβανία μέσω του Open Society Foundation». Να σημειωθεί πως, εκτός των Σόρος, μεγάλες -τουριστικές- μπίζνες στην Αλβανία κάνει και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ.
Κατά τους ίδιους τουρκικούς ισχυρισμούς, «το Ιράν φέρεται επίσης να αναπτύσσει ορισμένες δραστηριότητες στον πληθυσμό των Μπεκτασήδων» της Αλβανίας, ωστόσο, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, «οι Μπεκτασήδες έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ». Τώρα, πως γίνεται οι Μπεκτασήδες να είναι υπό την επιρροή και του Ιράν και των ΗΠΑ, άγνωστοι αι βουλαί των Τούρκων αναλυτών.
Οπως και να’ χει, εργαλειοποιώντας τα αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινής γνώμης, κάνουν λόγο για «σχέδιο των ΗΠΑ και του Ισραήλ». Συνδέουν, δε, τον επικεφαλής των Αλβανών Μπεκτασήδων, Baba Mondi, με τον Αλβανό ραβίνο, Yoel Kaplan, και το Τελ Αβίβ, ενώ χαρακτηρίζουν ακόμα και τον μουφτή της Αλβανίας «σκοτεινό πρόσωπο». Μένει να φανεί, πάντως, εάν όλα αυτά είναι συνομωσιολογικά σενάρια ή έχουν βάση.
Διώξεις στην Τουρκία
Η Τουρκία, βέβαια, δείχνει να κόπτεται για τους Μπεκτασήδες, όταν στην ιστορία της έχει να επιδείξει διώξεις σε βάρος τους. Σε ένα ενδιαφέρον παλιότερο δημοσίευμα στην εφημερίδα, «Βήμα», με τίτλο «Αλεβίτες, οι άγνωστοι «συγγενείς» μας, ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας σε τουρκικό πανεπιστήμιο, Αλί Γιαμάν, μιλώντας στην Τάνια Μποζανίνου, είχε πει: «Οι τούρκοι σουνίτες μάς προσάπτουν δύο πράγματα: ότι υποστηρίξαμε τους Πέρσες Σαφαβίδες έναντι των Οθωμανών τον 16ο αιώνα και ότι είμαστε αιρετικοί». Οι σχέσεις φάνηκε ότι θα βελτιώνονταν όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη σύγχρονη Τουρκία διότι οι αλεβίτες είναι βαθιά κοσμικοί, όπως και το όραμα του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Με τον καιρό όμως έγινε εμφανής η σουνιτική κυριαρχία», είπε ο ίδιος.
Οι Αλεβίτες, αναφέρει το δημοσίευμα, «πίνουν κρασί, πιστεύουν στην «Αγία Τριάδα» και στο «αγαπάτε αλλήλους» αλλά δεν είναι χριστιανοί. Η θρησκευτική τους λειτουργία περιλαμβάνει τραγούδι, μουσική και μικρόφωνο, δεν είναι όμως ευαγγελιστές. Πιστεύουν στον Αλλάχ αλλά ερμηνεύουν το Κοράνι αλληγορικά και όχι κατά γράμμα. Δεν πείθονται ότι μετά θάνατον τους περιμένουν τα ουρί του Παραδείσου αλλά ούτε και η Κόλαση».
»Θρησκευτικά είναι πιο κοντά στους σιίτες, πολιτικά ψηφίζουν Αριστερά, κοινωνικά ήταν αγρότες της Ανατολίας που μετοίκησαν στις φτωχογειτονιές των τουρκικών πόλεων και σήμερα έχουν σχηματίσει μια νέα μεσαία τάξη. Επί αιώνες καταδιωγμένοι, κρατούσαν κρυφή τη θρησκεία τους. Είναι δίπλα μας, ζουν και στην Ελλάδα (στη Θράκη) αλλά μόλις που τους γνωρίζουμε. Οι αλεβίτες-μπεκτασήδες απέκτησαν το θάρρος να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους ως η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας».