“Joint Employment Report”, η έκθεση της Κομισιόν που πολλοί είδαν αλλά ελάχιστοι έμαθαν. Μια έκθεση στην οποία η χώρα μας εντάσσεται στον χαρακτηρισμό της “κρίσιμης κατάστασης” σε ότι αφορά στην κοινωνική ένταξη και προστασία. Τα στοιχεία αυτά με ελάχιστες εξαιρέσεις σε οικονομικές ιστοσελίδες, δεν δημοσιεύτηκαν και δεν έγιναν θέμα πολιτκών δηλώσεων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αντιθέτως έλαβαν μεγάλη έκταση τα μέτρα για τις πληρωμές του Δεκεμβρίου και τις μειώσεις φόρων. Το καμπανάκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας δεν ήχησε, μεγαλύτερο θόρυβο προκάλεσαν οι αξιολογήσεις διεθνών οίκων για το πόσο καλά τα πάει η ελληνική οικονομία, δηλαδή ότι οι επιχειρήσεις και το κράτος είχαν έσοδα και κέρδη δισ. ευρώ.
“Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ένταξης, με τους περισσότερους δείκτες να υποδεικνύουν μια ‘κρίσιμη κατάσταση’”, αναφέρεται στην Έκθεση, συγκεκριμένα σε ένα από τα δύο πορίσματα για τη χώρα μας που δόθηκαν από την Κομισιόν πριν λίγες ημέρες. Στην έκθεση που αφορά τις οικονομικές -κοινωνικές εξελίξεις υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», υπήρχε το πρώτο πόρισμα για τους οικονομικούς δείκτες στο οποίο η Ελλάδα αναφερόταν στην ομάδα των 7 χωρών της Ε.Ε που έχουν πλήρως ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις των νέων δημοσιονομικών κανόνων. Τα συμπεράσματα αυτά προβλήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το 2ο πόρισμα το οποίο κυριολεκτικά “θάφτηκε”.
Ο λόγος είναι προφανής. Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι στα 9 εξεταζόμενα πεδία που αφορούν στην κοινωνική σύγκλιση, η Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο” σε ότι αφορά τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, το κόστος της στέγασης και την απασχόληση.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα βρίσκεται στο 26,1%, σταθερό τα τελευταία χρόνια αλλά πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 21,3%. Το κόστος στέγασης καταδεικνύεται ως πρωτεύων παράγοντας. Το 2023 ο μέσος όρος κόστους για τη στέγη στην Ε.Ε παρέμεινε στο 8.8%. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών, βρίσκεται στο 28,5%, με αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 2022. Διψήφια ποσοστά εντοπίζονται επίσης στο Λουξεμβούργο, 22,7% και στη Δανία 15,4%. Η χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης, διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό έκθεσης του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας λόγω του στεγαστικού, με ποσοστό που φτάνει το 86,3%. Η Έκθεση της Κομισιόν συνδέει άμεσα το κόστος της στέγης με τους (χαμηλούς) μισθούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο μέσος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Μια ακόμη επιδείνωση καταγράφεται στις ανάγκες τις ιατρικής περίθαλψης. Το κόστος για τους πολίτες αυξήθηκε περαιτέρω φτάνοντας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε ανέρχεται σε 2,2%, στην Ελλάδα το 2023 έφτασε το 11,6% έναντι 9% το 2022. Αυξημένο σύμφωνα με την έκθεση είναι και το ποσοστό φτώχειας στα παιδιά το οποίο επίσης είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ. Το ακαθάριστο διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών παρά τη μικρή αύξηση σε σχέση με το 2022, παραμένει από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται στο 81,6% έναντι μέσου όρου της ΕΕ 111,1%.
Συνολικά η Κομισιόν σημειώνει πως η ανισότητα στην Ελλάδα καταγράφει αύξηση και έτσι χρήζει ειδικής “παρακολούθησης”. Τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τα πορίσματα της ανά χώρα της Ε.Ε στα 9 πεδία αξιολόγησης της κοινωνικής πραγματικότητας και της κοινωνικής σύγκλισης.