«Πάμε κι’ όπου βγει» η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο 16 μήνες μετά τα Τέμπη

neostrategy.gr

Του Γιώργη Ρέππα

Το αυτονόητο, η ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων στον «ελληνικό» σιδηρόδρομο παραμένει ζητούμενο, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών. Το αποδεικνύουν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, με πρόσφατο το πρόστιμο που επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) στη Hellenic Train για μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, αλλά και τους μηχανοδηγούς να είναι ξανά στα κάγκελα για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, καταγγέλλοντας ότι «η αδιαφορία των αρμοδίων για τις προδιαγραφές ασφαλείας, εγκυμονεί κινδύνους για νέο δυστύχημα».

Ολα αυτά, λίγες ημέρες προτού συμπληρωθούν 16 μήνες από τις 28 Φεβρουαρίου 2023, οπότε συνέβη η τραγωδία των Τεμπών, το σιδηροδρομικό δυστύχημα –έγκλημα, όπως πιστεύει σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης- με τους 57 νεκρούς και τους 85 τραυματίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το πρόστιμο

Παρ’ ότι η τραγωδία των Τεμπών έντυσε στα μαύρα ολόκληρη την Ελλάδα, αμετανόητοι οι «αρμόδιοι» κυβερνητικοί παράγοντες ουδέν έπραξαν για να αλλάξει η κατάσταση. Ετσι, η ασφάλεια στον «ελληνικό» σιδηρόδρομο εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο, όπως, μεταξύ άλλων, δείχνει και το πρόστιμο των 50.000 ευρώ που επέβαλε πρόσφατα η ΡΑΣ στη Hellenic Train.

Ειδικότερα, στις 21/06/24, η ΡΑΣ επέβαλε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, και συγκεκριμένα για την υπέρβαση ερυθρού σηματοδότη στο σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών τον περασμένο Δεκέμβριο από την αμαξοστοιχία που εκτελούσε τη διαδρομή Κιάτο Πειραιάς. Τότε, η απετράπη παρ’ ολίγον σύγκρουση δύο τρένων χάρις στην τηλεδιοίκηση.

Ο μηχανοδηγός, αναφέρεται στην απόφαση, «αγνόησε το φωτόσημο Ρ646 με ένδειξη πορτοκαλί σε απόσταση 1200 μέτρων προ του φωτοσήματος Ρ688 και τελικώς δεν εφάρμοσε έγκαιρη πέδηση, ώστε να σταθμεύσει προ του ερυθρού φωτοσήματος». Το γεγονός αυτό είχε ως «αποτέλεσμα την υπέρβασή του, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της κυκλοφορίας». Η εταιρεία απέδωσε την υπέρβαση στην ολίσθηση και την καθυστέρηση πέδησης, στο λάθος υπολογισμό της απόστασης από το μηχανοδηγό, κάτι στο οποίο συνηγορεί και το πόρισμα του ΟΣΕ.

Επιπλέον, η ΡΑΣ «απειλεί» την Hellenic Train αλλά και τον ΟΣΕ, τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής γραμμής, «με την επιβολή προστίμου ή άλλων μέτρων, αν με απόφαση της ΡΑΣ βεβαιώνεται η συνέχιση ή η παράλειψη των επιβαλλόμενων με την παρούσα συστάσεων».

Κατέβασμα μπαρών

Μια ημέρα πριν, στις 20/06/24, η ΡΑΣ αποφάσισε «την απόρριψη της αίτησης επικαιροποίησης της έγκρισης ασφάλειας του ΟΣΕ ως προς συγκεκριμένα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής, τα οποία έχουν υποστεί καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα DANIEL και ELIAS».

Γι’ αυτό, άλλωστε, αφαίρεσε τις σιδηροδρομικές γραμμές «Λάρισα – Βόλος», «Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα», τον κλάδο ανόδου «Άγιος Στέφανος – Δομοκός – Παλαιοφάρσαλος – Μεζούρλος» και το τμήμα της υποδομής «Έδεσσα – Φλώρινα», το οποίο «είναι ανενεργό λόγω προβλημάτων επικοινωνίας».

Τα εξώδικα των μηχανοδηγών

Είχε προηγηθεί στις 18/06/24 εξώδικο για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ ΟΣΕ) προς την Hellenic Train και τον ΟΣΕ, με κοινοποίηση στη ΡΑΣ και στο υπουργείο Υποδομών.

Μετά τα Τέμπη, σημειώνουν, «θα περίμενε κανείς να έχουν γίνει οι επιβεβλημένες ενέργειες βελτίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου». Εντούτοις, «οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά προβλήματα στο δίκτυο, παρά τις όποιες δεσμεύσεις σας για την ασφαλή επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου». Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για νέα «Τέμπη», όπως υπογραμμίζει στο εξώδικό της, «η αδιαφορία των αρμοδίων για τις προδιαγραφές ασφαλείας, εγκυμονεί κινδύνους για νέο δυστύχημα».

Στις 14/06/24, η ΠΕΠΕ ΟΣΕ είχε αποστείλει ένα επιπλέον εξώδικο, με αποδέκτη την εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Την προτρέπει να αναζητήσει βίντεο καταγραφής της Hellenic Train, πριν από το δυστύχημα των Τεμπών, ώστε να διαπιστώσει «την τραγική κατάσταση» στην οποία βρισκόταν το σιδηροδρομική γραμμή.

Συγκάλυψη – αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενισχύουν την έντονη υποψία ότι μεθοδεύτηκε αλλοίωση στοιχείων με στόχο τη συγκάλυψη από τους «αρμοδίους» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ως γνωστόν, επανειλημμένως έχει καταγγελθεί δημοσίως ότι ξεκίνησε με μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία, τα οποία θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης των αιτιών και των συνθηκών της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Κομβικό ρόλο έπαιξε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που έκλεισε άρον – άρον το φάκελο. Στο πόρισμά της, περιορίζεται να επιρρίψει τις ευθύνες στο σταθμάρχη Λάρισας και στους δύο μηχανοδηγούς. Σε κανέναν υπουργό. Αντίθετα, οι συγγενείς των θυμάτων επιρρίπτουν ανοικτά ευθύνες σε νυν και πρώην κυβερνητικούς παράγοντες. Ξεχωριστά πορίσματα εξέδωσαν και τα υπόλοιπα κόμματα, κατηγορώντας τη ΝΔ για συγκάλυψη των ευθυνών.

Το ξυλόλιο και η έκρηξη

Πάμπολλες, επίσης, είναι οι καταγγελίες για την «παράνομη» μεταφορά του εύφλεκτου υλικού (ξυλολίου, που χρησιμοποιείται στη νόθευση καυσίμου) με την εμπορική αμαξοστοιχία. Γεγονός που φέρεται να προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη και τη φωτιά.

Σε πρόσφατο άρθρο του στο slpress.gr, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος ε.α., πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), και δικαστικός πραγματογνώμονας, σημειώνει πως «πρώτη φορά», στην πολυετή εμπειρία του διαπίστωσε «τόσο εσπευσμένη, συντονισμένη ως φαίνεται, παράλληλα, σοβαρές παραλείψεις σε ανακριτικές πράξεις, καθώς και τέτοιας έκτασης αλλοίωση σκηνής εγκλήματος».

Για την πύρινη μπάλα (πυρόσφαιρα / fireball), όπως αναφέρει, «ευθύνεται η παρουσία επί της εμπορικής αμαξοστοιχίας και πιο συγκεκριμένα έμπροσθεν κατά την κίνηση της 4ης φορτάμαξας (εμπορευματοκιβώτιο / container) μεγάλης ποσότητας εύφλεκτου υλικού και μάλιστα σε υγρή μορφή, μη δυναμένης από εμένα να υπολογιστεί, πιθανόν σε παλετοδεξαμενές (δοχεία μεταλλικά ή πλαστικά)».

Για ενδείξεις ξυλολίου κάνει λόγο και ο ειδικός πραγματογνώμονας, ορισμένος από οικογένειες των θυμάτων, Βασίλης Κοκοτσάκης, στην έκθεση που συνέταξε μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χιούστον στο Τέξας, Μάνο Παπαδάκη. Μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, όπως αναφέρεται, «κάνει την εμφάνιση του το αεριώδες νέφος, το οποίο δεν έχει ακόμη αναφλεγεί και εκδηλώνεται χαμηλά στα τρένα κυρίως στην εμπορική αμαξοστοιχία και αποτελεί και την εστία της φωτιάς».

Σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία από την επικαιροποιημένη έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων, που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο, στον ειδικό εφέτη ανακριτή στη Λάρισα, τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση. Κατά τις εκτιμήσεις, των εμπειρογνωμόνων, αποδεικνύεται ότι στη μεταφορά 12 – 15 τόνων εύφλεκτων διαλυτών που υπήρχαν στην εμπορική αμαξοστοιχία οφείλεται η μεγάλη έκρηξη.

Ζητούν δικαιοσύνη

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι αποφάσισε να επιβραβεύσει τα μέλη της Εξεταστικής με μια θέση στην κυβέρνηση», σχολίασε δηκτικά η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, η κόρη της οποίας είναι στη λίστα των θυμάτων.

«Όχι ένα, όχι δύο, όχι τρία, οκτώ μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής των Τεμπών αριθμεί το υπουργικό συμβούλιο», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι έτσι «στηρίζεται και επιβραβεύεται η διαφθορά μετά βαΐων και κλάδων!»

Απευθυνόμενη, μάλιστα, στον πρωθυπουργό αναφέρει: «Τα αίσχη που έχετε διαπράξει, με κυρίαρχο αυτό της εξύβρισης των νεκρών μας, έχει πυροδοτήσει την οργή στην καρδιά κάθε Ελληνίδας, κάθε Έλληνα».

Αντίθετα, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, τις υπουργοποιήσεις υπερασπίστηκε, ο υπουργός των … τηλεπαραθύρων, γνωστός και ως … «ποιος ενδιαφέρεται για την Εξεταστική τώρα;!», Άδωνις Γεωργιάδης. Θα απαντούσα «απερίφραστα ναι» στην ερώτηση «αν πρέπει να επιβραβευτεί ένας βουλευτής που σήκωσε το βάρος της Εξεταστικής Επιτροπής», είπε, προκαλώντας για μια ακόμη φορά το δημόσιο αίσθημα.

Ακόμα και σήμερα οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων περιμένουν και αγωνίζονται για δικαίωση, έχοντας απέναντί τους τη λοιδορία και τον κυνισμό κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι «δεν ορρωδούν προ ουδενός».