Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου πρόεδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS που θα διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, θα παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το γαλλικό πρακτορείο, AFP, και το Reuters. Εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση εκ μέρους του γ.γ. του ΟΗΕ, δεδομένου ότι θα είναι το πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία μετά τον Απρίλιο του 2022, δύο μήνες μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, και την «βροχή» κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας.
Ηδη 24 ξένοι ηγέτες και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να συμμετάσχουν στη Σύνοδο, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Προσκλήσεις «έχουν σταλεί σε 38 χώρες. Τριάντα δύο από αυτές έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, εκ των οποίων οι 24 θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους», δήλωσε σύμβουλος του Ρώσου πρόεδρου, ο Γιούρι Ουσακόφ.
Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες και αμφίρροπες αμερικανικές προεδρικές εκλογές (5 Νοεμβρίου). Παρούσα θα είναι και η πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρούσεφ, τόνισε ο Ουσάκοφ. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με περίπου 20 ξένους ομολόγους του σε διμερείς συναντήσεις. Μεταξύ των ηγετών που αναμένονται στο Καζάν, είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει την ένταξη της χώρας του στους BRICS, και άλλοι.
Όλα τα κράτη μέλη των BRICS θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους, εκτός από τη Σαουδική Αραβία -τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο- η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της. Ο Ρώσος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τον λόγο της απουσίας από τη σύνοδο του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, «η Σύνοδος μπορεί να γίνει το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία». Ως γνωστόν, η Ρωσία υφίσταται βαριές Δυτικές κυρώσεις, ενώ οι σχέσεις της με τη Δύση βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Πρόσθεσε ότι τα μέλη του μπλοκ αντιπροσώπευαν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου και περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών.
Αρχικά αποτελούμενη από τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία) όταν συγκροτήθηκε το 2009, στο μπλοκ προσχώρησε η Νότια Αφρική το 2010 και επεκτάθηκε αυτή τη χρονιά με πολλές άλλες αναδυόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Ιράν.