Ο Ζελένσκι κρατάει μούτρα στο γ.γ. του ΟΗΕ

neostrategy.gr

Του Κώστα Ράπτη *

Ο Ουκρανός πρόεδρος εζήλωσε δόξαν Ισραήλ – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη στοχοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να δεχθεί στο Κίεβο τον Αντόνιο Γκουτέρες, λόγω του ότι ο τελευταίος είχε προηγουμένως μεταβεί στο Καζάν της Ρωσίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας BRICS. “Ο πρόεδρος δεν δέχθηκε την επίσκεψή του” εξαιτίας του εξευτελισμού του Διεθνούς Δικαίου στο Καζάν, δήλωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γεγονός παραμένει ότι η συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες, η πρώτη εδώ και δύο χρόνια, με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν (για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου) στο περιθώριο της Συνόδου του Καζάν αποτέλεσε ένα σοκ για την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της, όσο και αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη για μια “δίκαιη ειρήνη”, υπενθυμίζοντας καθηκόντως ότι η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια αποτέλεσε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την “αποτυχία” της Μόσχας να επιβάλει την περί του ουκρανικού ζητήματος άποψή της στην Ομάδα BRICS, η διακήρυξη της οποίας έδειξε την απουσία κοινής θέσης.

Όμως γεγονός παραμένει ότι η Σύνοδος του Καζάν, στην οποία ανακοινώθηκε η σύνδεση άλλων 13 κρατών με την Ομάδα BRICS ως εταίρων, υπήρξε επιτυχημένη και εκμαίευσε, με δεδομένο τον πολιτικά χαλαρό χαρακτήρα της ετερόκλητης συνάθροισης, σημαντικές εξελίξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τις διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων ηγετών.

Και μόνο οι θετικοί τόνοι που καταγράφηκαν στη συνάντηση του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, παρά τον ιστορικό ανταγωνισμό των δύο χωρών, που επιδεινώθηκε με τα προ τετραετίας αιματηρά μεθοριακά επεισόδια, αποτελούν ζήτημα παγκόσμιας σημασίας. Το δε γεγονός ότι οικοδεσπότης και προεδρεύων αυτής της συνόδου, όπου κυριαρχούσε η φιλοδοξία αναμόρφωσης της διεθνούς αρχιτεκτονικής, ήταν ο Πούτιν καταδεικνύει ότι τα περί απομόνωσης της Ρωσίας αποτελούν ευσεβείς πόθους.

Μάλιστα στο Καζάν, ο Ρώσος ηγέτης δέχθηκε πρόταση από τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν να αναβιώσουν οι επαφές για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Καζάν πως ο Πούτιν “δεσμεύθηκε σε μια αναζήτηση σχετικά με όρους επίτευξης μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός”.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν

Αλλά το ζήτημα το οποίο κατεξοχήν συγκεντρώνει πλέον το διεθνές ενδιαφέρον είναι αυτό της πιθανής εμπλοκής Βορειοκορεατών στρατιωτών στο ουκρανικό μέτωπο, βάσει της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνιο.

Επί εβδομάδες αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών, με προεξάρχοντα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη Σεούλ, δήλωναν ότι η Πιονγιάνγκ συνδράμει τη Μόσχα με στρατιωτικό προσωπικό, ωστόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Όμως την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σήμανε την αλλαγή στάσης. “Τι ακριβώς κάνουν (οι Βορειοκορεάτες στη ρωσική επικράτεια); Αυτό μένει να φανεί. Αν θα πολεμήσουν, αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι “χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στη Ρωσία για εκπαίδευση”, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ “δεν γνωρίζουν ποια είναι η αποστολή τους”.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι χώρες της Συμμαχίας “έχουν επιβεβαιώσει στοιχεία για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία”.

Παράλληλα Νοτιοκορεάτες βουλευτές, μετά από ενημέρωση που είχαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει υποσχεθεί να στείλει στη Ρωσία συνολικά περίπου 10.000 στρατιώτες, η ανάπτυξη των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

Είναι βέβαια δεδομένη η προθυμία των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών να διασπείρουν πληροφορίες, όχι πάντα ακριβείς, οι οποίες δημιουργούν δυσμενείς εντυπώσεις για τη Βόρειο Κορέα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει δε και η τοποθέτηση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στενού συμμάχου της Ρωσίας και γνώστη της νοοτροπίας των ηγετών της, ότι τα περί βορειοκορεατικών ενισχύσεων στην Ουκρανία αποτελούν μια “ανοησία” που στόχο έχει να δικαιολογήσει την περαιτέρω διεθνοποίηση της συγκρούσεως, με αποστολή δυτικών στρατευμάτων από την άλλη πλευρά της γραμμής αντιπαρατάξεως. Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, αποφεύγει και η Λευκορωσία την αποστολή δικών της στρατευμάτων.

Σιβυλλική απάντηση

Ερωτηθείς στο Καζάν, ο Πούτιν απάντησε σιβυλλικά, πως είναι κυριαρχική απόφαση της Ρωσίας αν θα αποφασίσει ή όχι να χρησιμοποιήσει Βορειοκορεάτες στρατιώτες και ότι αν η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε η Μόσχα θα κάνει ό,τι θέλει, προκειμένου να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια.

Ο Ζελένσκι επανήλθε χθες υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, ξεκινώντας από τις 27-28 Οκτωβρίου, επικαλούμενος αναφορές των υπηρεσιών Πληροφοριών.

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα για τη στήριξη της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία στον πόλεμο ως πιθανό έγκλημα επιθετικής ενέργειας.

* Δημοσιογράφος

Πηγή: Capital