Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Φτωχό σε υψηλόβαθμες συναντήσεις το πρόγραμμα Μητσοτάκη

neostrategy.gr

Αν εξαιρεθεί η συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το πρόγραμμά του που έχει έως τώρα δοθεί στη δημοσιότητα, μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, δίχως να έχει καμία ουσιαστική, κατ’ ιδίαν υψηλόβαθμη συνάντηση στην ατζέντα του, ειδικά με την αμερικανική πλευρά.

Συνήθως, αυτές οι Σύνοδοι Κορυφής είναι μια καλή ευκαιρία για τους επικεφαλής των διαφόρων χωρών να πραγματοποιήσουν συναντήσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, τόσο από το μέγαρο Μαξίμου, όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά ούτε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχουν δημοσιοποιήσει κάποια ουσιαστική συνάντηση, παρά μόνο τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και δείπνα. Μένει να φανεί εάν θα εμπλουτιστεί το πρόγραμμά τους με ουσιαστικές συναντήσεις.

Πρόβλημα με το ελληνικό λόμπι;

Ειδικότερα, οι δημοσιοποιημένες επαφές Μητσοτάκη περιορίζονται σε πρόσωπα δίχως ιδιαίτερη αξία. Οπως με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σε συζήτηση, σε εκδήλωση, και με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Νάντια Σάντλοου, σε άλλη εκδήλωση. Η τελευταία υπηρέτησε για λίγο, το 2018, ως αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τη Στρατηγική, επί Τράμπ.

Να σημειωθεί πως κοινή πεποίθηση σε διπλωματικούς κύκλους είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ουσιαστικές προσβάσεις ούτε στο περιβάλλον Μπάϊντεν, ούτε και σε αυτό του Τράμπ. Κάτι εξαιρετικά αρνητικό για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις καυτές ζώνες του Ουκρανικού και του Μεσανατολικού. Κατά τους ίδιους κύκλους, οι όποιοι δρόμοι κατά καιρούς άνοιξαν στις ηγεσίες των ΗΠΑ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν χάρις στο ονομαζόμενο ελληνικό και κυπριακό λόμπι. Τώρα, ωστόσο, οι σχέσεις της κυβέρνησης με παράγοντες του ελληνικού λόμπι έχουν μάλλον διαταραχθεί.

Ερντογάν: Μετά τον Πούτιν, στην Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με διαρροές του μεγάρου Μαξίμου, ακόμα είναι άγνωστο είναι εάν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα. Ως γνωστόν, το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για εκ νέου συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, μετά την πρόσφατη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του Οργανισμού της Συμφωνίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) στην Αστάνα του Καζακστάν, όπου συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων, αλλά και ομιλίες. Το βράδυ της Τετάρτης (10-7-2024) ο Κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός: Θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου. Έχει προσκληθεί από το “Council on Foreign Relations” και θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Θα συζητήσει στο πλαίσιο του “NATO Public Forum” με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Νάντια Σάντλοου.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται και η Νέα Υόρκη. Την Παρασκευή, θα έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρό της θα βρεθούν: Η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών

Στην Επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, θα μετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν «διπλωματικές πηγές» του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Ο υπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στην επετειακή Σύνοδο, θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις εργασίες της Συνόδου, στις επαφές του με ξένους αξιωματούχους και με μέλη του Κογκρέσου και θα πραγματοποιήσει, παράλληλα, χωριστές διμερείς επαφές με ομολόγους του που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Την Τρίτη 9 Ιουλίου, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken αφιερωμένη στην ασφάλεια, με έμφαση στην ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για τον Εορτασμό της 75ης Επετείου της Συμμαχίας.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου, θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken προς τους ομολόγους του στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Η Σύνοδος

Σύμφωνα με τις ίδιες «διπλωματικές πηγές», η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της επικείμενης επικύρωσης του ορισμού, ως νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του τέως Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Mark Rutte, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Jens Stoltenberg και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2024.

Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στις 10 και 11 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των συμμάχων. Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται η ενίσχυση της συλλογικής αποτροπής και άμυνας και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με σκοπό την ενίσχυση της νατοϊκής συνδρομής προς την Ουκρανία, καθώς και την εξέταση της ευρωατλαντικής της προοπτικής.

Αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου αποτελεί, επίσης, η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ, όπως η συνεργασία με τους εταίρους «IP4» (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθεί, τέλος, η εκδήλωση δημόσιας διπλωματίας «NATO Public Forum», με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές, τις αποφάσεις και τους στόχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.