Κίνδυνος για τη δημοσιογραφία η νέα σύμβαση του ΟΗΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

neostrategy.gr

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα “Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο”, η οποία συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Aσφαλείας και θα τεθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση.

Για τις διατάξεις της ωστόσο εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις διεθνείς δημοσιογραφικοί φορείς, οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Όλοι οι παραπάνω προειδοποίησαν πως πρόκειται για ένα νέο εργαλείο “παρακολούθησης” σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου IPI μαζί με δεκάδες ακόμη διεθνείς δημοσιογραφικές οργανισμούς είχαν καλέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ να μην συμφωνήσουν στη εν λόγω σύμβαση αλλά δεν εισακούστηκαν.

Οι ανησυχίες του IPI

“Αν και φέρεται να στοχεύει στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, η συνθήκη επεκτείνει κατά πολύ τις κατασκοπευτικές και διερευνητικές εξουσίες των κρατών, συμπεριλαμβανομένων διασυνοριακών, καταργεί τις υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρέχουν ουσιαστική προστασία στους δημοσιογράφους”, σημειώνει το Διεθνές Ινστιτούτο.

Αναφέρει πως οι διατάξεις της αντικατοπτρίζουν την παγκόσμια τάση των κυβερνήσεων να χρησιμοποιούν νόμους και κανονισμούς που προορίζονται για την καταπολέμηση του «εγκλήματος στον κυβερνοχώρο» για να λογοκρίνουν την έκφραση στο διαδίκτυο και να επεκτείνουν την κρατική επιτήρηση.

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, οι κυβερνήσεις, λένε οι δημοσιογραφικές ενώσεις, αναπτύσσουν υπερβολικά ευρείς και ασαφείς νόμους που γίνονται ισχυρά εργαλεία διαδικτυακής λογοκρισίας και παρακολούθησης, που χρησιμοποιούνται για να φιμώσουν και να τιμωρήσουν δημοσιογράφους, ακτιβιστές, ερευνητές…

Οι νόμοι αυτοί αναφέρονται αόριστα σε “αδικήματα” που βασίζονται σε περιεχόμενο που στοχεύουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παραπληροφόρησης και της διάδοσης ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο και τα κράτη δίνουν περαιτέρω εξουσίες στην αστυνομία για την καταστολή της ελευθερίας έκφρασης. Με όσα προβλέπει η συνθήκη θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος και για την αύξηση της διεθνικής καταστολής των δημοσιογράφων απαιτώντας από άλλες κυβερνήσεις να γίνουν συνένοχοι στη δίωξη δημοσιογράφων και αντιφρονούντων από κατασταλτικά καθεστώτα.