Πολύ μεγάλο παρασκήνιο με πιέσεις από τις ΗΠΑ εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα στην Μέση Ανατολή. Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πετύχει μία συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς που θα σημάνει το τέλος του πολέμου στην Γάζα. Αυτή ακριβώς η συμφωνία είναι που έχει φέρει τα πάνω κάτω. Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και η Χαμάς βλέπουν τους όρους αυτής της συμφωνίας ως έναν αγώνα επιβίωσης.
Με απλά λόγια με βάση το πώς και με ποιους όρους θα τελειώσει η πολεμική σύγκρουση θα γραφτεί και το μέλλον για την Χαμάς αλλά και τον Νετανιάχου. Ήδη όσα διέρρευσαν για την συμφωνία έφεραν έντονους κραδασμούς εντός του Ισραήλ με πολιτικούς συμμάχους του Νετανιάχου να απειλούν ευθέως να τον ρίξουν εάν την υπογράψει. Το «αγκάθι» είναι το δεύτερο μέρος της συμφωνίας.
Πώς φτάσουμε στο τέλος του πολέμου και αν δίνεται περιθώριο στην Χαμάς να ανακάμψει και να επιτεθεί κάποια στιγμή μελλοντικά στο Ισραήλ. Φαίνεται, λοιπόν, ότι κανείς στο Ισραήλ δεν επιθυμεί εκεχειρία. Δεν επιθυμούν, όμως, να φαίνονται ότι είναι εκείνοι που μπλοκάρουν μία συμφωνία για το τέλος του πολέμου. Ήδη το Ισραήλ μετά και την επίθεση στην Ράφα απομονώνεται διπλωματικά. Τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε βάρος του Νετανιάχου και της ισραηλινής ηγεσίας σίγουρα αύξησαν την πίεση στο Τελ Αβίβ.
Το «καρφί» Μπάιντεν
Αρκετοί αναλυτές το τελευταίο διάστημα υποστηρίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιδιώκει την συνέχιση του πολέμου, καθώς αυτός είναι και ο μόνος δρόμος να παραμείνει στην εξουσία. Εμμέσως πλην σαφώς το ανέφερε και ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Time ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε εάν δέχεται τον ισχυρισμό ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για την δική του πολιτική επιβίωση. «Δεν θα το σχολιάσω αυτό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα: «Υπάρχει κάθε λόγος για τους ανθρώπους να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα». Η ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «ακόμη δεν έχει δει το είδος του αυστηρού [ισραηλινού] σχεδιασμού για το τέλος της σύγκρουσης που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητος». Ο Μίλερ σημείωσε ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Πολέμου, Μπένι Γκαντζ πίεσαν πρόσφατα για τέτοιο σχεδιασμό, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παρέμεινε σιωπηλός. «Χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα, δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα», είπε ο Μίλερ, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει συνεχιζόμενη εξέγερση εάν δεν προωθήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι της Χαμάς στη Γάζα.
Και πάλι στην Μέση Ανατολή ο διευθυντής της CIA
Οι ΗΠΑ βλέπουν ότι τα διπλωματικά περιθώρια για το Ισραήλ στενεύουν και θέλουν να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η ιστοσελίδα Times of Israel ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς και ο «τσάρος» για τα θέματα της Μέσης Ανατολής στον Λευκό Οίκο, Μπρετ Μακ Γκουργκ ταξιδεύουν για Αίγυπτο και Κατάρ προκειμένου να προωθήσουν την συμφωνία εκεχειρίας. Ο Μπερνς στις αρχές του Μαϊου βρέθηκε και πάλι στην περιοχή για τον ίδιο λόγο. Παράλληλα ο Μπρετ Μακ Γκουργκ, που ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να τρέξει την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα στην Μέση Ανατολή, θεωρείται από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή.
Φόβοι για ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο
Η ανάφλεξη φαίνεται ότι μεταφέρεται πλέον στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ καθώς η σιιτική Χεζμπολάχ έχει αυξήσει τις επιθέσεις της σε ισραηλινά εδάφη. Η εφημερίδα Αλ Ακμπάρ του Λιβάνου, που βρίσκεται κοντά στην σιιτική οργάνωση, επικαλείται πηγές που αποκαλύπτουν ότι ο Λίβανος έχει λάβει μία σειρά διπλωματικών μηνυμάτων από δυτικούς και άραβες ότι επίκειται ισραηλινή επίθεση στο έδαφος του. Κατά τις ίδιες πηγές η Βρετανία έχει συμβουλεύσει την Βηρυτό να πάρει τα μέτρα της για πόλεμο άγνωστης έκτασης και διάρκειας.