Προϋπολογισμός: Το πρώτο crash test της Βουλής 10 κομμάτων 

neostrategy.gr


Της Ιωάννας Αναστασίου

Το πρώτο σημαντικό πολιτικό crash test θα περάσει προσεχώς η “10κομματική” Βουλή. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025 όπου αναμένεται να τοποθετηθούν εκτός των 9 πολιτικών κομμάτων -σχηματισμών και οι 21 ανεξάρτητοι βουλευτές θα διαφανούν οι τάσεις και κατευθύνσεις στον εξελισσόμενο πολιτικό μετασχηματισμό στη χώρα μας. Τα συστημικά Μέσα ενημέρωσης στο μεταξύ δεν κρύβουν τη χαρά τους για τη “μεταφορά” του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και την ανεξαρτητοποίηση των δυο βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και δέκα τουλάχιστον μήνες είναι αποκαλυπτικό το πουσάρισμα κυρίως μέσω των δημοσκοπήσεων, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Στέφανου Κασσελάκη όσο αυτός βρίσκονταν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μετά την αποχώρησή του. Στάση αναμονής τηρείται για τις επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος εμφανίζεται ως “αρχηγός” της “τραμπικής” ατζέντας στη χώρα μας. Το αν η προβολή στον Στέφανο Κασσελάκη θα συνεχιστεί και μετά τη δημιουργία του νέου κόμματος, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τις εσωκομματικές διεργασίες στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, την κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία εάν προωθηθεί από ορατά και αόρατα κέντρα εξουσίας ο διαγραμμένος Αντώνης Σαμαράς στη δημιουργία νέου δεξιού-συντηρητικού κόμματος, στο αν τελικά θα γίνουν εκλογές μέσα στο 2025.

Η ακτινογραφία στο 10ο κόμμα των “ανεξάρτητων”

Από το “για πρώτη φορά αριστερά” μέσα σε επτά χρόνια φθάσαμε για πρώτη φορά σε μια Βουλή στην οποία υπάρχουν εννέα πτέρυγες συν μια ακόμη, αυτή των “ανεξάρτητων” βουλευτών, η οποία επίσης απαρτίζεται από έξι διαφορετικές πτέρυγες!  Η ρευστοποίηση των πολιτικών κομμάτων με αιχμή την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την πρόσφατη διαγραφή του “αμφισβητία” Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, δημιουργεί νέο πλαίσιο πολιτικών συγκρούσεων εντός του κοινοβουλίου. Τίποτε φυσικά δεν έχει τελειώσει καθώς η ρευστότητα συνεχίζεται.

Στα έδρανα της Βουλής υπάρχουν πλέον τα 8 κόμματα που μπήκαν με την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του 2023, το “κόμμα” της ΝΕΑΡ με 11 βουλευτές οι οποίοι αποχώρησαν κατά την “1η κρίση” του ΣΥΡΙΖΑ και οι “ανεξάρτητοι” βουλευτές που μετά τις νέες αποχωρήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ και τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ φτάνουν τους 21 βουλευτές. 

Έτσι στη Βουλή υπάρχουν: η ΝΔ με 155 από 158 που είχε με τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 31 από 32, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με 29 από 47, το ΚΚΕ με 21 από 21, η Ελληνική Λύση με 11 από 12, η Νέα Αριστερά με 11 βουλευτές, η Νίκη με 10 από 10, η Πλεύση Ελευθερίας με 6 από 8, οι Σπαρτιάτες με 5 από 12 και οι Ανεξάρτητοι με 21 βουλευτές.

Και στην ομάδα των “Ανεξάρτητων” υπάρχουν τουλάχιστον έξι πολιτικές αφετηρίες με άγνωστη ωστόσο μελλοντική κατάληψη. Είναι: Από τον ΣΥΡΙΖΑ 7. Μάλαμα Κυριακή,Τζάκρη Θεοδώρα Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Λινού Αθηνά, Χρηστίδου Ραλλία, Παππάς Πέτρος και Αυλωνίτης Αλέξανδρος. Από τους Σπαρτιάτες επίσης 7. Κατσιβαρδάς Χαράλαμπος, Μανούσος Γεώργιος , Δημητροκάλλης Ιωάννης, Βαλτογιάννης Διονύσιος, Ασπιώτης Γεώργιος,Γαυγιωτάκης Ευαγγέλου και Φλώρος Κωνσταντίνος. Από τη Νέα Δημοκρατία 3. Σαμαράς Αντώνιος, Σαλμάς Μάριος και Αυγενάκης Ελευθέριος. Από την Πλεύση Ελευθερίας 2. Παπαϊωάννου Αρετή και Χουρδάκης Μιχαήλ. Από το ΠΑΣΟΚ 1, ο Μπαράν Νετζαντή Μπουρχάν. Από Ελληνική Λύση 1, ο Σαράκης Παύλος.

10 κόμματα τρεις πολιτικές

Ο πλουραλισμός σχηματισμών και κομμάτων δεν σημαίνει ωστόσο και πλουραλισμό πολιτικών θέσεων. Η δέκα κομματική Βουλή εκφράζει ουσιαστικά τρεις μόνο πολιτικές θέσεις. Το πρώτο crash test για αυτές θα δοθεί στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού. Εκεί θα φανεί πόσες πολιτικές γραμμές υπάρχουν στη Βουλή, ασχέτως της έγκρισης δια της ψήφου. Θα ψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό οι διαγραμμένοι από τη Νέα Δημοκρατία; Κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς που παρουσίασε ολόκληρη “πλατφόρμα” στη συνέντευξη του στο “Βήμα” αλλά και ο Μάριος Σαλμάς που διεγράφη μετά την έντονη αμφισβήτηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον για τη στάση που θα κρατήσουν. Ας μην ξεχνάμε πως με τη διαγραφή Σαμαρά επισημοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό η αρχή για τη συρρίκνωση της έως πέρυσι κυρίαρχης Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρωτοβουλία κινήσεων ανήκει στην ακροδεξιά αντιπολίτευση. Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την εκτίναξη του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή αναγκάζεται να ανεβάσει τους τόνους για να ανταποκριθεί στο ρόλο του, γεγονός είναι τόσο το κόμμα του όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τη συντριπτική πλειονότητα των νομοσχεδίων της Νέας Δημοκρατίας. 

Στον αντίποδα η νεοσυντηρητική αντιπολίτευση στον Κ. Μητσοτάκη εκφράζεται σχεδόν ενιαία μετά και τη σαφή υποστήριξη του και της πολιτικής “πλατφόρμας” που παρουσίασε, από τη “Νίκη” του Νατσιού, την Αφ.Λατινοπούλου αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τον Κ. Βελόπουλο. 

Καταψήφιση της πολιτικής όπως εκφράζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα γίνει από το ΚΚΕ και τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Τα κόμματα που τοποθετούνται στο ακροδεξιό έως φασιστικό μπλόγκ στην ουσία δεν διαφωνούν με την οικονομική πολιτική της Ν.Δ, για λόγους ωστόσο αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν συγκεκριμένα τμήματα του προϋπολογισμού.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε ήδη το νέο πολιτικό του κόμμα, το οποίο είναι βέβαιο πως θα έχει κοινοβουλευτική έκφραση αλλά παραμένει άγνωστο με πόσους βουλευτές. Για παράδειγμα η Αθηνά Λινού φέρεται πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ, ο Πέτρος Παππάς δήλωσε πως δεν θα προσχωρήσει σε κόμμα και θα παραμείνει ανεξάρτητος αλλά επίσης φλερτάρει με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το τι ακριβώς θα ψηφίσουν οι επτά της “2ης κρίσης ΣΥΡΙΖΑ” θα δείξει και την κατεύθυνση τους το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο και στην ομάδα των εναπομείναντων 29 του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ενιαία έκφραση. Στο πολιτικό ρεπορτάζ θεωρείται βέβαιο πως θα αποχωρήσει ο Ε. Αποστολάκης που ανοιχτά τάχθηκε με τον Στ. Κασσελάκη, ενώ η Νίνα Κασιμάτη βρίσκεται πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.