Στην αρχή είχαμε την ονοματολογία για τον διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αίφνης βρισκόμαστε μπροστά σε μια δεύτερη ονοματολογία για τον/την διάδοχο της Γεωργίας Αδειλίνη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς η θητεία της λήγει σε μερικούς μήνες.
Τα κυρίαρχα ΜΜΕ άρχισαν να παίζουν αυτό το παιγνίδι με ένα πρόσωπο, όμως, μέχρι στιγμής να αυτοπροβάλλεται αλλά και να προβάλλεται για διάδοχος της Γεωργίας Αδειλίνη. Και αυτό το πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον αρεοπαγίτη Βασίλη Φλωρίδη, έμπειρο δικαστικό και αδερφό του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γιώργου Φλωρίδη.
Δεν είναι, όμως, λίγο περίεργο να έχει αρχίσει το πουσάρισμα του Βασίλη Φλωρίδη από ορισμένα ΜΜΕ και ενώ ακόμα χρειάζονται κάποιοι μήνες για την αποχώρηση της Γεωργίας Αδειλίνη από τη θέση;
Και δεν είναι λίγο περίεργο ο ίδιος ο Βασίλης Φλωρίδης να αυτοπροβάλλεται ως υποψήφιος για την ανάληψη της θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα;
Η συνέντευξη – πορτραίτο στο «Πρώτο Θέμα»
Η πρώτη εμφάνιση κατά την οποία ο Βασίλης Φλωρίδης ευθέως δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2025 με συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα και τον Δημήτρη Δανίκα.
Μια συνέντευξη – πορτραίτο για τη ζωή και το έργο του, τα παιδικά του χρόνια, την οικογένειά του, τον πολιτικό αδερφό του αλλά και τις θέσεις του για κρίσιμα θέματα που απασχολούν το σύνολο των πολιτών όπως η εθνική τραγωδία στα Τέμπη και το γεγονός ότι 8 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα και τη Δικαιοσύνη, όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Μια συνέντευξη – πορτραίτο που σχολιάστηκε αρνητικά στους διαδρόμους όχι μόνο του Αρείου Πάγου αλλά και των πρωτοδικείων και εφετείων της χώρας καθώς δεν είθισται εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί να δίνουν συνεντεύξεις. Μάλιστα, όπως σημείωναν πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι δικαστικοί λειτουργοί αποφεύγουν τις συνεντεύξεις ακόμα και όταν έχουν αφυπηρετήσει από το σώμα.
Είκοσι ημέρες μετά τη συνέντευξη άρχισαν να εμφανίζονται ρεπορτάζ σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία ο Βασίλης Φλωρίδης είναι «Το μεγάλο φαβορί» για διάδοχος της Γεωργίας Αδειλίνη. Μάλιστα, αναφέρουν ότι η θέση θα έχει καπαρωθεί πλήρως εάν ο Γιώργος Φλωρίδης αποχωρήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον επόμενο ανασχηματισμό.
Έξι φορές είπε ότι τα Τέμπη είναι ατύχημα
Η αλήθεια είναι ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις που έδωσε ο Βασίλης Φλωρίδης για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη αλλά και οι απόψεις του για την ανυποληψία της Δικαιοσύνης στη συνείδηση των πολιτών.
Ένα στοιχείο που προκάλεσε έκπληξη είναι το γεγονός ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη συνέντευξή του αναφέρθηκε έξι φορές σε «ατύχημα» αναφερόμενος στο έγκλημα στα Τέμπη αλλά και σε άλλα δυστυχήματα μεγάλης κλίμακας που έχουν συμβεί στο εξωτερικό.
Και επίσης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση εάν είναι πολιτικό το θέμα των Τεμπών.
Για το γεγονός ότι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις «8 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα ούτε τη Δικαιοσύνη και πιστεύουν ότι οι δικαστές είτε ενεργούν υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε χρηματίζονται», η απάντηση που έδωσε ο Βασίλης Φλωρίδης είναι ότι γι’ αυτό ευθύνονται κυρίως τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση.
«Υπάρχει ένας μαξιμαλισμός εδώ, ο οποίος δημιουργείται κυρίως από τα ΜΜΕ. Αυτό δεν είναι καλό για το πολιτικό σύστημα – από την προσπάθεια κάθε φορά μιας πρώην κυβέρνησης που γίνεται αντιπολίτευση να δημιουργήσει κλίμα από ένα ατύχημα. Κάτι που δεν συμβαίνει στο εξωτερικό. Ήμουν στη Γερμανία και στην Αυστρία όταν έγιναν δύο μεγάλα ατυχήματα. Αν θυμάστε, το τρενάκι που έπεσε στο Σάλτσμπουργκ και σκοτώθηκαν κάποιοι άνθρωποι πριν από καμία εικοσαετία, και προ δεκαετίας περίπου όταν έπεσε το υπέργειο τραμ στο Βούπερταλ. Ξεκόλλησε και έπεσε ενώ ήταν πάνω από τον ποταμό Βούπερ. Το θέμα έπαιξε δυο-τρεις μέρες και εξαφανίστηκε. Εκεί το πολιτικό σύστημα δεν θέλει αυτά τα πράγματα να διογκώνονται για να μη δυσφημείται η χώρα και ιδίως ο τουρισμός. Είναι κρίμα -και δεν μιλάω μόνο για την υπόθεση των Τεμπών- κάθε φορά που υπάρχει ένα ατύχημα, να προσπαθεί η όποια αντιπολίτευση να το εκμεταλλευτεί. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι ένα υγιές πολιτικό φαινόμενο, πρέπει να ασκείται αντιπολίτευση επί αμιγώς πολιτικών θεμάτων».
Ο δημοσιογράφος συνέχισε ρωτώντας: «Μα δεν είναι όμως πολιτικό το θέμα των Τεμπών;» με τον Βασίλη Φλωρίδη να απαντά:
«Είναι ένα τραγικό ατύχημα, όπως έγινε και στο Μάτι, όπως έγινε και στη Μάνδρα, όπως έγινε το 2003, αν θυμάστε, πάλι στα Τέμπη με τα παιδιά που σκοτώθηκαν. Θεωρώ ότι ως κράτος βελτιωνόμαστε. Όμως είδατε ότι προσφάτως και στην Αμερική -που είναι τόσο προοδευμένη χώρα- έγινε ένα ατύχημα το οποίο είναι ασυγχώρητο, έπεσε ελικόπτερο πάνω σε αεροπλάνο και σκοτώθηκαν κάπου 70 άτομα».
Το όνειρο για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Στη συνέχεια και αφού καλύφθηκε μια μεγάλη γκάμα από τη δικαστική πορεία του Βασίλη Φλωρίδη, ο Δημήτρης Δανίκας τον ρώτησε: «Το όνειρό σας ποιο είναι; Γενικός εισαγγελέας;».
Και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απάντησε ευθέως:
«Καλά, αυτό είναι όνειρο όλων των εισαγγελέων, εννοείται. Αν κριθεί ότι έχω τα προσόντα, οπωσδήποτε θα είναι μια μεγάλη τιμή για μένα. Αλλά αυτό θα το κρίνουν άλλοι».
Το όνειρο και η φιλοδοξία είναι, βέβαια, πάντα θεμιτά, αλίμονο. Μόνο που είναι κάπως περίεργο εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός να απευθύνεται μέσω μια συνέντευξης – πορτραίτο και προς την κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Διαβάστε με προσοχή το σχετικό απόσπασμα:
«Δ.Δ.: Όλοι πάντως μου λένε τα καλύτερα για εσάς.
Β.Φ.: Το θέμα είναι να τα πιστέψουν και αυτοί που θα αποφασίσουν. Εν προκειμένω, κατά βάση η κυβέρνηση. Κι αν δεν αποφασίσει, πάλι θα παραμείνω ένας απλός στρατιώτης».
Για να συνοψίσουμε. Ο Βασίλης Φλωρίδης θέλει – και καλά κάνει – να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όταν αποχωρήσει σε λίγους μήνες η Γεωργία Αδειλίνη.
Ο Βασίλης Φλωρίδης θεωρεί ότι τα Τέμπη δεν είναι πολιτικό θέμα και επιμένει να το χαρακτηρίζει «ατύχημα». Θεωρεί ότι για το γεγονός πως 8 στους 10 πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη φταίνε τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση.
Είναι αντίθετος με το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια η εθνική τραγωδία στα Τέμπη βρίσκεται στη δημοσιότητα. Για να στηρίξει τη θέση του, μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα άλλες χώρες όπου όταν συνέβησαν αντίστοιχα «ατυχήματα», «το θέμα έπαιξε δυο-τρεις μέρες και εξαφανίστηκε», γιατί «εκεί το πολιτικό σύστημα δεν θέλει αυτά τα πράγματα να διογκώνονται για να μη δυσφημείται η χώρα και ιδίως ο τουρισμός». Και τέλος, προέτρεψε την αντιπολίτευση να ασχολείται με αμιγώς πολιτικά θέματα γιατί δεν είναι υγιές πολιτικό φαινόμενο να ασχολείται με τα Τέμπη.
Τώρα, το γιατί άρχισε αιφνιδίως το πουσάρισμα του Βασίλη Φλωρίδη για αντικαταστάτη της Γεωργάς Αδειλίνη, είναι ένα ερώτημα που θα απαντήσει η ζωή.