Φοιτητικό κίνημα για τη Γάζα: Η «σπίθα» από τις ΗΠΑ έφτασε στην Ευρώπη

neostrategy.gr

Δεκαπέντε ημέρες μετά την πρώτη δυναμική συγκέντρωση κατά της Γενοκτονίας των Παλαιστινίων που συντελείται στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο και 56 χρόνια μετά τις ιστορικές καταλήψεις των φοιτητών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης δίνει το τέμπο στις διαμαρτυρίες των νέων που εξαπλώθηκαν γρήγορα τόσο στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ απ΄άκρη σ’άκρη, όσο και στην Ευρώπη.

Από τα εμβληματικά πανεπιστήμια της Βοστώνης όπως το Yale και το Harvard μέχρι τα βρετανικά του Γιορκ και του Στάντον και τους χιλιάδες φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και του Βερολίνου, το  κίνημα υπέρ των παλαιστινίων φουντώνει παρά την καταστολή. Σύμφωνα με τους New York Times έχουν συλληφθεί πάνω από 1.600 διαδηλωτές σε 37 αμερικανικά πανεπιστήμια από τις 18 Απριλίου.

Στις ΗΠΑ

Η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων από την αστυνομία είχε, όπως ήταν φυσικό το αντίθετο αποτέλεσμα, με τους φοιτητές να «απαντούν» με ακόμη πιο μεγάλες και ειρηνικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, παρασύροντας τους νέους στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Οι ακτιβιστές απαιτούν άμεση παύση των επενδύσεων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε εταιρείες που τροφοδοτούν τον ισραηλινό στρατό, καθώς και αμνηστία σε όσους φοιτητές έχουν υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις, όπως προσωρινή αποβολή.

Οι βίαιες επιδρομές διάλυσης των κατασκηνώσεων των ακτιβιστών και οι εκατοντάδες συλλήψεις έγιναν καθημερινό φαινόμενο σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ με αποκορύφωμα την επιχείρηση στο Columbia την περασμένη Τρίτη, 30/4.
Λίγο μετά το μεσημέρι και ενώ εξέπνεε το τελεσίγραφο της διοίκησης του πανεπιστημίου για διάλυση της κατασκήνωσης υπό την απειλή της επιβολής πειθαρχικών μέτρων, ομάδα φοιτητών κατέλαβε το ιστορικό κτίριο Χάμιλτον του ιδρύματος αφού εισέβαλε σε αυτό σπάζοντας ένα παράθυρο και έστησε οδοφράγματα για να εμποδίσει την είσοδο αστυνομικών.

Οι ακτιβιστές ανέβασαν πανό που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Φοιτητική Ιντιφάντα», ενώ μετονόμασαν τον υπό κατάληψη χώρο σε «Κτίριο Χιντ», προς τιμήν ενός εξάχρονου κοριτσιού από τη Γάζα, θύμα του πολέμου του Ισραήλ εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.
Λίγες ώρες αργότερα εκατοντάδες αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη ύστερα από πρόσκληση των πανεπιστημιακών αρχών και εντολή του δήμαρχου Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς. Συνέλαβαν τουλάχιστον 230 άτομα, στα οποία πέρασαν πλαστικές χειροπέδες.

Η πρόεδρος του ιδρύματος, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ τόνισε ότι «οι φοιτητές αποφάσισαν να κλιμακώσουν την κατάσταση, με κατάληψη, βανδαλισμούς και οδοφράγματα που δεν μας άφηναν περιθώριο επιλογής», ενώ στη συνέχεια, έστειλε επιστολή στις αστυνομικές αρχές ζητώντας παρουσία ικανής δύναμης στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου, ώστε να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα η τελετή αποφοίτησης, που προβλέπεται να γίνει δύο ημέρες νωρίτερα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται – Πίσω στο 1968

Οι πρόσφατες ταραχές θύμισαν μέρες Βιετνάμ, μισόν αιώνα πίσω: Στις 30 Απριλίου του εμβληματικού για τα κινήματα ειρήνης και αντίστασης 1968, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Κολούμπια – πάλι στο Κτίριο Χάμιλτον, για να διαλύσουν κατάληψη φοιτητών εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Η σύγκρουση ήταν βίαιη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 132 φοιτητές, 4 πανεπιστημιακοί και 12 αστυνομικοί. Με οδηγό εκείνες τις κινητοποιήσεις,  οι ακτιβιστές ανακήρυξαν, όπως και οι προκάτοχοί τους της γενιάς του Γούντστοκ, την κατασκήνωσή τους «Απελευθερωμένη Ζώνη».

Επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής, σε συνεργασία, κατά περίπτωση, με την πανεπιστημιακή αστυνομία, υπήρξαν επίσης στο City College, στο Χάρλεμ, καθώς και στα πανεπιστήμια της Τουλέιν, στη Νέα Ορλεάνη, της Αριζόνας και του Τέξας, στο Οστιν, όπως και σε κολέγια της Γιούτα, της Βιρτζίνια, της Βόρειας Καρολίνας και της Φλόριντα.
Σύμφωνα με το CNN άγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες (UCLA) μεταξύ ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης και υποστηρικτών του Ισραήλ, οι οποίοι, οπλισμένοι με ρόπαλα, προσπάθησαν να διαλύσεων κατασκήνωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, αναγκάζοντας τις πανεπιστημιακές αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Στη Βρετανία

Τα βρετανικά πανεπιστήμια μπήκαν δυναμικά στο χορό των  κινητοποιήσεων μετά από τη βίαιη καταστολή και τις δεκάδες συλλήψεις. Σύμφωνα με τον Guardian διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον έξι πανεπιστήμια όπως στο Σέφιλντ, το Μπρίστολ, το Λιντς και το Νιούκαστλ, με τους φοιτητές να ζητούν από τις διοικήσεις  να αποχωρήσουν από όποιες συμφωνίες με εταιρείες προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ όπως και να διακόψουν σχέσεις με τα πανεπιστήμια στο Ισραήλ.

Ο Ντέιβιντ Μαγκουάιρ, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UEA), είπε ότι οι διαδηλώσεις στα βρετανικά πανεπιστήμια ήταν γενικά ειρηνικές.

Στο Νιούκαστλ, η οργάνωση Newcastle Apartheid off Campus είπε ότι περισσότεροι από 40 φοιτητές συμμετείχαν σε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας καθώς εξοργίστηκαν όταν το πανεπιστήμιο υπέγραψε συνεργασία με την Leonardo SpA, εταιρεία άμυνας και ασφάλειας που «είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του συστήματος στόχευσης λέιζερ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στη Γάζα».

Την ίδια στιγμή — και μετά από έντονες πιέσεις και διαμαρτυρίες φοιτητών και προσωπικού από την αρχή του πολέμου στη Γάζα – το Πανεπιστήμιο του Γιορκ ανακοίνωσε σε ότι «δεν κατέχει πλέον επενδύσεις σε εταιρείες που κατασκευάζουν ή πωλούν κυρίως όπλα και προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την άμυνα».
Στο Λιντς, πραγματοποιήθηκε απεργία φοιτητών χθες, Πρωτομαγιά, για την Παλαιστίνη και στο Μπρίστολ, φοιτητές έστησαν έναν καταυλισμό στο Royal Fort Gardens απέναντι από τη Γερουσία. Ανάλογες κινητοποιήσεις σημειώνονται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στο Goldsmiths και στο UCL.

Στο Παρίσι

Η σκυτάλη πέρασε και στα γαλλικά πανεπιστήμια με τη Σορβόννη αλλά και το ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) να γεμίζουν διαδηλωτές αλλά και αντίσκηνα, με βασικό σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».